Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR, nr 041, 22 mei 2006

Masterclass Biobusiness

LGEM WINT PRIJS VOOR BESTE BUSINESSPLAN

Eugene Roebroeck en Sander Hazewinkel van het jonge bedrijf LGem uit Voorhout hebben de Prijs voor het Beste Businessplan van de Masterclass BioBusiness 2005-2006 ontvangen tijdens het BioBusiness Event en Bio Career Event in Utrecht. De prijs ter waarde van 25.000 euro werd op 18 mei overhandigd door Dinko Valerio, oprichter van Crucell. De Masterclass Biobusiness wordt georganiseerd door Wageningen Business School en het Entrepreneurship Center van de RSM Erasmus University, in samenwerking met TechnoPartner.

Het bedrijf LGem heeft met de grootschalige kweek van superieure microalgen een spectaculaire doorbraak bereikt. Deze algen worden milieuvriendelijk gekweekt in een door zonlicht gevoed gesloten systeem. De visindustrie kan LGem's gezonde algen gebruiken als visvoer in plaats van in het wild gevangen vis. Hoge concentraties van onder meer gezonde omega-3-vetzuren en antioxidanten zorgen ervoor dat dezelfde algen ook waardevolle grondstoffen bieden aan voedingsmiddelen, voedingsupplementen en medicijnen.

De twee andere genomineerden voor de masterclass Award, beide spin-offs van het Erasmus Medisch Centrum, zijn: Luminostix. Dit bedrijf heeft een nieuwe optische technologie ontwikkeld voor de diagnose van longkanker. Daarnaast is genomineerd EMcare, een nieuwe polikliniek voor medewerkers met aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat, gericht op het snel reïntegreren van patiënten het arbeidsproces. .
In totaal deden 21 startende ondernemers uit de Life Sciences sector mee aan de Masterclass Biobusiness. Een jury uit het bedrijfsleven beoordeelde de plannen. De jury was zeer lovend over de resultaten. Dinko Valerio sprak van "een nieuwe generatie professionele ondernemers in de life sciences".

De prijs werd in de Beatrix Theater van de Jaarbeurs uitgereikt tijdens het drukbezochte BioBusiness Event, een satellietcongres van het Bio Career Event, het netwerkevenement voor de Life Sciences. In totaal bezochten 1.500 personen het Bio Career & het BioBusiness Event.