Prijs voor Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder grenzen

Prijs voor Artsen zonder Grenzen-project

Artsen zonder Grenzen is bezig een eenvoudige test te ontwikkelen om de hoeveelheid HIV-virus in het bloed te bepalen van kinderen onder de achttien maanden en aidspatiënten onder behandeling. Afgelopen zaterdagavond ontving Artsen zonder Grenzen hiervoor in Wenen een aanmoedigingsprijs, de Life Ball Crystal of Hope waaraan een bedrag van honderdduizend euro is verbonden, uit handen van de gerenommeerde Franse actrice Catherine Deneuve.

Bestaande eenvoudige HIV-testen geven alleen aan of het HIV-virus aanwezig is in het bloed, maar niet de hoeveelheid. Het vaststellen van deze viral load bij kinderen jonger dan achttien maanden is belangrijk omdat anders niet onderzocht kan worden of zij met het virus geïnfecteerd zijn: hun bloed bevat vaak nog de antistoffen van de moeder. Voor de behandeling van aidspatiënten is het bepalen van de virushoeveelheid cruciaal omdat daarmee tijdig kan worden gesignaleerd of het nodig is om op andere medicijnen over te stappen.

Nu kan de hoeveelheid HIV-virus alleen vastgesteld worden met dure apparatuur en hooggekwalificeerd personeel - die beide doorgaans niet of alleen in hoofdsteden - voorhanden zijn in Afrika en Azië. Zonder behandeling overlijdt vijftig procent van alle kinderen die met het HIV-virus geïnfecteerd zijn nog voor hun tweede verjaardag. Over de hele wereld zijn er 2.2 miljoen kinderen met HIV/aids, het merendeel in Afrika. In westerse landen komt het nog zelden voor dat een kind met het HIV-virus geboren wordt, daar is diagnose - en daarmee behandeling - van jonge kinderen wel goed mogelijk.

Bij 1.3 miljoen mensen met HIV/aids in veel landen in Afrika en Azië weet men pas wanneer bepaalde medicijnen niet meer goed bij hen werken als zij ziek worden. Het grote nadeel is dat daarmee de kans dat andere medicijnen wel zullen werken, aanzienlijk kleiner is.

Met het SAMBA-project (Simple Amplication Based Nucleic Acid test) hoopt Artsen zonder Grenzen binnen drie jaar een eenvoudige viral load-test te ontwikkelen en beschikbaar te maken, in samenwerking met de University of Cambridge in Engeland. Artsen zonder Grenzen biedt behandeling met aidsremmers aan ruim 60.000 patiënten in meer dan vijftig projecten in 29 landen.




Artsen zonder Grenzen