Unicef



Afghaanse volwassenen leren lezen en schrijven 22 mei 2006, Kabul - In Afghanistan kunnen ongeveer 8 miljoen volwassenen niet lezen en schrijven. Dit analfabetisme is er mede de oorzaak van dat het met het land zo slecht gaat. De regering en een aantal VN-organisaties - waaronder Unicef - willen dat het aantal geletterde Afghanen de komende jaren drastisch toeneemt.

Vooral vrouwen zijn in Afghanistan analfabeet. Slechts 14 procent van hen heeft leren lezen en schrijven. Unicef denkt dat dit analfabetisme een van de veroorzakers van het hoge sterftecijfer onder kraamvrouwen is. Als vrouwen kunnen lezen en schrijven, kunnen ze leren hoe ze hun gezondheid en die van hun kinderen kunnen bewaken. Bovendien hebben ze dan toegang tot beroepen die voor ongeletterden onbereikbaar zijn; ze kunnen bijvoorbeeld aan de slag in het onderwijs, de gezondheidszorg en het sociaal werk.

Afgelopen week hebben ruim 200 onderwijzers in drie provincies in het westen van Afghanistan een training gekregen. Zij zullen in juni 7.500 volwassenen, waarvan het merendeel vrouwen, leren lezen en schrijven. In totaal worden 300 onderwijzers voor het geven van deze cursussen opgeleid. De trainingen worden betaald door het samenwerkingsverband van de Afghaanse regering en de VN-organisaties. Het is de bedoeling dat de komende drie jaar het aantal geletterde volwassenen in Afghanistan met 50 procent toeneemt.