Ingezonden persbericht


Persverklaring
22 mei 2006

Geen pleidooi voor "verbeteringen"

Het wetsvoorstel inburgeringsplicht moet van tafel!

Het platform "Stop de inburgeringsplicht" juicht toe dat het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) en de FNV gezamenlijk in actie zijn gekomen tegen het huidige voorstel voor een inburgeringsplicht. De handtekeningen-actie die de organisaties begin mei zijn begonnen kan een belangrijke impuls betekenen voor het protest tegen de gedwongen inburgering.

Net als het LOM en de FNV verwacht het platform grote financiële problemen voor veel groepen oud- en nieuwkomers. De cursussen gaan 6.000 euro kosten en wie straks niet op tijd slaagt voor het examen is nog veel duurder uit. Ook lopen oud- en nieuwkomers het risico hun verblijfsvergunning te verliezen. "Inburgeren is prima, maar hou het wel toegankelijk en betaalbaar", is het motto van het LOM en de FNV. De organisaties doen daarom een beroep op de Tweede Kamer het huidige wetsontwerp aan te passen.

Het platform keert zich, in tegenstelling tot de beide organisaties, ook tegen het gedwongen karakter van de inburgering én tegen de conservatieve en nationalistische boodschap die de overheid de oud- en nieuwkomers ermee wil opdringen. Daarom is het platform van mening dat de voorstellen tot verplichte inburgering compleet van tafel moeten.

"Wij pleiten voor een fatsoenlijk beleid, dat wil zeggen voor kwantitatief en kwalitatief voldoende, kosteloze en vrijwillig volgbare taalcursussen", aldus het manifest "Nee tegen de algemene inburgeringsplicht!" dat het platform "Stop de inburgeringsplicht" al in het voorjaar van 2005 opstelde. Dat manifest is inmiddels door ruim 100 maatschappelijke organisaties en ruim 1.600 individuen ondertekend. Het platform heeft inmiddels diverse acties georganiseerd.

Meer informatie?

Website:
Manifest: .
Argumenten

Aan het platform "Stop de inburgeringsplicht" nemen diverse progressieve organisaties deel uit "allochtone" en "autochtone" hoek.

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.