Gemeente IJsselstein


Gemeente verlaagt prijs restgroen
maandag, 22 mei 2006 - 15:24 CET

De gemeente verlaagt de prijs van restgroen van 300,- naar 175,-/m2. Deze prijs wordt per 1 maart 2005 met terugwerkende kracht gehanteerd.

Er is geen onderscheid tussen restgroen dat wordt gebruikt als tuin of bouwgrond. Alleen de eigenaar van de naastliggende woning kan restgroen kopen.

Kunt u ook gemeentegrond kopen?
Wilt u weten of de gemeentegrond grenzend aan uw tuin restgroen is en of u dit kunt kopen? Dien dan schriftelijk een verzoek in met een duidelijke plattegrond van de situatie. Richt uw verzoek aan Gemeente IJsselstein, stafafdeling SBA, Postbus 26, 3400 AA IJsselstein. Degenen die na 1 maart 2005 goedkeuring hebben gekregen voor aankoop van restgroen worden per brief over de prijsverlaging geïnformeerd.

Visie in gemeentelijk Groenstructuurplan
Vanwege het belang van het openbaar groen is een visie voor de lange termijn vastgelegd in het gemeentelijk Groenstructuurplan (versie 1996). Hierin staat welk gemeentegroen wordt beschouwd als structureel groen (het groenframe van de stad); aankledingsgroen (belangrijk groen voor buurt of wijk) of verkoopbaar groen. Dit laatste heet ook wel restgroen, snippergroen of overhoeken. Het is in principe het enige gemeentegroen dat voor verkoop aan particulieren in aanmerking komt. Onder voorbehoud uiteraard van wettelijke of andere publiekrechtelijke en privaatrechtelijke belemmeringen (bijvoorbeeld toestemming nutsbedrijven). Restgroen kan alléén worden gekocht door de eigenaar van de naastliggende woning. Naar verwachting wordt het Groenstructuurplan eind dit jaar geactualiseerd en kan eventueel meer restgroen voor verkoop in aanmerking komen. Dit wordt te zijner tijd bekendgemaakt.

Mes snijdt aan twee kanten
De prijsverlaging is voor zowel particulier als gemeente voordelig. Particulieren willen soms restgroen kopen om hun tuin enigszins te kunnen vergroten. Het speelt de gemeente in de kaart, want verkocht restgroen wordt niet meer door de gemeente onderhouden. Verkoop levert dus een bijdrage aan de besparingen die de gemeente wil realiseren. Dit wordt bevorderd door de kostprijs te verlagen.

Omvorming groen/verkoop restgroen
Het openbaar groen heeft nadrukkelijk de aandacht van de gemeente omdat hieraan als gevolg van diverse ontwikkelingen achterstallig onderhoud is ontstaan. Dit heeft op diverse plaatsen geleid tot ongewenste en sociaal onveilige situaties. De mogelijkheden om het onderhoud op orde te krijgen en de beheerskosten structureel te verlagen zijn op een rij gezet. De belangrijkste maatregel die de komende periode zn beslag krijgt is de omvorming van een gedeelte van het openbaar groen van arbeidsintensief naar arbeidsextensief groen. Dit kan bijvoorbeeld door heesters te vervangen door gras; gras is immers makkelijker te onderhouden. Dit gebeurt in overleg met de omwonenden. Ook de verkoop van restgroen levert een bijdrage aan de beheersbezuinigingen. Om dit te stimuleren hebben we de grondprijs verlaagd. Het in het (huidige) Groenstructuurplan aangemerkte - verkoopbaar openbaar groen (restgroen) komt voor verkoop in aanmerking, maar niet meer dan dat.