Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Oosterhout: alleen subsidie als toegankelijkheid voor gehandicapten gegarandeerd is

---

Door Henk den Ridder (BN/De Stem)

Zaterdag 22 april 2006 - Alle concerten, evenementen, tentoonstellingen en andere activiteiten waaraan de gemeente Oosterhout subsidie heeft gegeven, moeten volledig toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Als eerste gemeente in Nederland heeft Oosterhout dat in de subsidieverordening vastgelegd.

Deze week sprak de Oosterhoutse gemeenteraad over de nieuwe Subsidieverordening. De verordening kent 25 artikelen op basis waarvan de gemeente de komende jaren subsidies gaat verstrekken.

In artikel 5 staat een opsomming van stukken die de subsidieaanvrager aan de gemeente moet laten zien. Bijvoorbeeld een overzicht van de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd, de nagestreefde doelstellingen en de behoefte aan personeel en materiaal.

Frans Huijsmans (SP) wees wethouder Eddi Oolhorst (PvdA) op een wetsartikel dat sinds 1 januari 2006 van kracht is. In artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht staat dat mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap op geen enkele wijze mogen worden gediscrimineerd. Niet in woord, niet in geschrift, maar ook niet door ze te beletten aan maatschappelijke activiteiten deel te nemen.

Als de gemeente dus subsidie geeft aan een activiteit dan moet de gemeente zeker weten dat de activiteit toegankelijk is voor gehandicapten. Want dat is een wettelijke eis.
Frans Huijsmans vroeg de wethouder of hij de verordening in die zin wilde aanpassen. Dat verzoek werd gesteund door D66, OF, GroenLinks en PvdA. De gemeenteraad steunde dit amendement unaniem. Het eerste amendement van de SP met unanieme stemmen aangenomen!, zegt Frans Huijsmans trots. We hebben tien jaar voor deze wetswijziging gelobbyd. Met we bedoelt Huijsmans een groep vooraanstaande gehandicapten die invloed uitoefent op het regeringsbeleid.

Het liefst zouden zij zien dat mensen met een handicap ook worden opgenomen in artikel 1 van de Grondwet, dat discriminatie op een heleboel gronden verbiedt. En dan staat er of op welke grond dan ook. Wij zien daar het liefst staan dat mensen ook op grond van hun handicap niet mogen worden gediscrimineerd.
Maar Huijsmans is al heel blij met het deze week bereikte resultaat.

Dat Oosterhout de eerste gemeente in Nederland is die het gehandicaptenbeding in de Subsidieverordening opneemt, wordt bevestigd door vice-voorzitter Fini de Paauw van de CG-Raad. Dat is de koepel van gehandicaptenorganisaties in Nederland.

Concreet betekent de nieuwe regel dat alle gesubsidieerde activiteiten in Oosterhout voor gehandicapten toegankelijk moeten zijn. Als dat niet zo is kunnen gehandicapten naar de rechter stappen of de gemeente vragen de subsidie in te trekken. De SP zal hier op gaan letten.

Volgens SPer Huijsmans zijn landen als de Verenigde Staten en Engeland al een stuk verder in hun wetgeving. In Amerika kan de gehandicapte overal komen met openbaar vervoer. In elk restaurant is het toilet toegankelijk voor gehandicapten. Dat komt onder meer door de Vietnamveteranen die zich heel sterk hebben gemaakt voor gelijke rechten. Als ik hier in Nederland op pad ga moet ik me altijd eerst afvragen: kan dat wel?

(Geplaatst: 22 mei 2006)

---