Toekomstige beveiliging Hirsi Ali roept nieuwe vragen op GroenLinks

22 mei 2006

De toekomstige beveiliging van Ayaan Hiris Ali vereist nadere afspraken tussen de VS en Nederland. Het is de GroenLinks fractie niet duidelijk in hoeverre de Nederlandse regering nu precies haar medeverantwoordelijkheid gaat nemen voor de beveiliging van mevrouw Hiris Ali in de VS. Vandaar de volgende Schriftelijke vargen

Schriftelijke Vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de minister van Justitie over de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali, d.d. 22 mei 2006


1. Is het juist dat ik uw uitspraak in het debat van 16 mei jl ("Zo zij naar de Verenigde Staten verhuist, wordt zij een verantwoordelijkheid van de Amerikaanse autoriteiten en vindt er overleg plaats over de manier waarop de overgang wordt verzekerd") zo moet lezen dat bij een vertrek naar de VS Nederland verantwoordelijkheid over de persoonsbeveiliging blijft delen met de Amerikaanse autoriteiten?


2. Of bedoelde u dat na de 'overgang' de Nederlandse verantwoordelijkheid voor de beveiliging van deze Nederlandse (?) staatsburger volledig ophoudt te bestaan en in handen van de Amerikaanse autoriteiten wordt gelegd?


3. Als dit laatste het geval is hoe kunt u dan "garanderen dat er maatregelen worden getroffen", zoals u in datzelfde debat letterlijk stelde?


4. Heeft u zelf al contact gehad met de Amerikaanse autoriteiten over de beveiliging van mevrouw Hirsi Ali en wat is hun visie op de verantwoordelijkheidsverdeling en de financiering van de beveiliging?


5. Bent u het met mij eens dat het ongewenst zou zijn als u de volledige financiële en organisatorische verantwoordelijkheid voor de beveiliging tot een zaak van de Amerikaanse autoriteiten maakt?


6. Of vond u dit op 16 mei ook al toen u stelde: "Voor het overige bestaat er voor haar geen enkele reden om vanwege de beveiliging niet in Nederland te zijn"?


7. Zijn er overigens verschillen tussen het Amerikaanse en Nederlandse beleid inzake persoonsbeveiliging die - onafhankelijk van de veiligheidsanalyse - tot verschillen leiden in termen van intensiteit van beveiliging en/of de financiering van de beveiliging?


8. Kan het bijvoorbeeld zo zijn, dat daar waar in Amerika beveiliging sneller aan private organisaties wordt toevertrouwd, dit door de Nederlandse regering als onwenselijk wordt gezien, dan wel als een invulling waarvoor Nederland geen bijdrage in de kosten zou willen leveren?


9. Als de Nederlandse regering geen enkele verantwoordelijkheid wenst te dragen voor de inzet van particuliere beveiligingsorganisaties hoe denkt zij een adequate beveiliging via de Amerikaanse autoriteiten dan wel veilig te stellen en is zij - indien nodig - bereid daar financieel aan bij te dragen?


10. Bent u bereid deze vragen vóór dinsdag 29 mei te beantwoorden?

«