Mei 2006

Koud voorjaar vertraagt opening haringseizoen
Vlaggetjesdag in Scheveningen op 2 juni zonder nieuwe haring... De start van het haringseizoen is tot nader order is uitgesteld. De haringgroothandelaren hebben hiertoe voor het eerst in de geschiedenis besloten. De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe zal niet op 30 mei plaatsvinden maar op een later te bepalen tijdstip. Oorzaak: het koude weer in het voorjaar.
Afbeelding
Nederland moet, tegen de traditie in, nog even wat langer wachten op de nieuwe haring.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het eerste vaatje niet op de geplande datum kan worden geveild. Door het koude voorjaar, de boosdoener van dit alles, loopt de natuur fors achter.

Kwaliteit
De kwaliteit van de haringen die tot nu toe zijn gevangen is nog onvoldoende en nog niet geschikt om verwerkt te worden tot een Hollandse Nieuwe. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste en voldoende voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft. Het voedselaanbod in de zee loopt achter.

Grote gevolgen
Het uitstel van het haringseizoen heeft grote gevolgen voor tal van evenementen die al gepland staan. Diverse haringparty's zullen de datum aanpassen en pas na de veiling van het eerste vaatje volgen. Vanwege de grote omvang en praktische redenen zal Vlaggetjesdag Scheveningen wel doorgang hebben op zaterdag 3 juni.

Geen magere haring
Uiteraard heeft de haringgroothandelsvereniging deze consequenties in haar besluitvorming meegenomen. "Het seizoen starten met een magere haring is geen optie. Kwaliteitsredenen hebben de doorslag gegeven. De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen", aldus Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

Begin volgende week is er meer zicht op een nieuwe startdatum van het haringseizoen.