Gemeente Amsterdam



werkbezoek college Spoedeisende Psychiatrie

22 mei 2006
-

Het college van B&W heeft dinsdag 16 mei een bezoek gebracht aan de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam.

College bekijkt noodopvang Amsterdammers die in acute psychische nood zijn kunnen daar 7 dagen per week, 24 uur per dag opgevangen worden en voorzien worden van acute zorg. In afwachting van een psychiatrisch onderzoek verblijven mensen daar in maximale rust en veiligheid.

Zorgelijke toestand

Ongeveer de helft van de mensen komt er terecht op verwijzing van een arts, de andere helft wordt in zorgelijke toestand aangetroffen door de politie en na een beoordeling van de betrokken persoon door de GGD overgebracht naar de Spoedeisende Psychiatrie.

Psychische nood

Door deze werkwijze hoeven mensen in psychische nood niet in politiecellen te verblijven. De drie Amsterdamse GGZ instellingen voeren gezamenlijk de regie over de crisisdienst. De Amsterdamse GGD, politie en deze GGZ instellingen werken nauw samen. Voor de jeugd is er een speciaal mobiel crisisteam. college op bezoek.jpg (22 Kb)

Acute opvang

Volgens Wethouder Vos is de spoedeisende Psychiatrie een mooi voorbeeld van hoe de zogenaamde ketenaanpak succesvol is: `mensen in acute nood worden opgevangen, wethouder Vos op bezoek.jpg (27 Kb) krijgen meteen de
benodigde zorg op
maat en worden
daarna indien nodig
langdurig opgevangen
in een speciale kliniek.
Niemand hoeft met
deze werkwijze
tussen wal en
schip te
vallen'