Ingezonden persbericht


Mathieu Paapst benoemd tot consultant Law & ICT bij Unisys

Schiphol-Rijk, 22 mei 2006 - Mr. Mathieu Paapst is bij Unisys in dienst getreden als consultant Law & ICT. In die functie is hij verantwoordelijk voor het adviseren over en ontwerpen van IT-applicaties voor de juridische sector in Nederland. Daarnaast is Paapst expert op het gebied van open source-software vanuit een juridisch-organisatorisch perspectief.

Paapst studeerde Recht en ICT aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was een van de eerste afgestudeerden in deze studierichting in Nederland, die een brug slaat tussen ICT en de juridische wereld. Paapst zal regelmatig optreden als spreker op het gebied 'IT en recht'. Op 16 juni 2006 spreekt Paapst op The Holland Open Software Conference 2006 in Amsterdam over 'Transparency For Governments through Open Source Concepts'.

Mathieu Paapst wijst erop dat open source-software steeds meer wordt toegepast binnen bedrijfsleven en overheid. "En door de speciale licentievormen van open source, zoals GPL en LGPL, ontstaan er bij klanten nieuwe vragen op juridisch en organisatorisch gebied. Unisys speelt daarop in met een pakket van diensten, bijvoorbeeld workshops, om open source binnen een organisatie te introduceren. Onderdeel van zo'n workshop is een overzicht van auteursrechtlicenties en hun gevolgen. Ook ontwikkelt Unisys open source usage audits. Dat zijn onderzoeken naar het bestaande gebruik van open source binnen een bedrijf en naar welke licenties daarbij van belang zijn."

Wet- en regelgeving spelen ook een steeds nadrukkelijker rol op het gebied van de ICT. Paapst: "Er komt bijvoorbeeld steeds meer Europese wetgeving die betrekking heeft op ICT, wat consequenties heeft voor het ontwerpen en het gebruik van softwareapplicaties. Denk aan documentmanagementsystemen waarbij archiefwetgeving, privacyrecht en databankenrecht een rol spelen. Ook Basel II en Sarbanes-Oxley zijn in dit verband van belang."

Over Unisys

Unisys is wereldwijd actief in IT-diensten en -oplossingen. Onze consultants maken gebruik van de Unisys-expertise in consulting, systeemintegratie, outsourcing, IT-infrastructuren en servertechnologie. Zo helpen zij klanten bij het ontwikkelen van veilige en betrouwbare bedrijfsprocessen. Onze diensten en oplossingen bieden klanten diepgaand inzicht in hun organisatie en de voorwaarden voor een continue en stabiele bedrijfsvoering. En door de toepassing van Unisys 3D Visible Enterprise zien klanten vooraf de impact van hun beslissingen en worden de kansen en risico's volledig zichtbaar nog vóór de investering gedaan wordt.