Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 19 mei 2006 - Transport verbruikt hoogverrijkt uranium naar VS

Persbericht

Transport verbruikt hoogverrijkt uranium naar VS

Petten - Het transport van verbruikt hoogverrijkt uranium afkomstig uit de hoge flux reactor (HFR) in Petten, is afgelopen week volgens planning verlopen. Vanuit Den Helder vertrokken in totaal 210 splijtstofsecties richting de Verenigde Staten. Het was het laatste geplande transport hoogverrijkt uranium naar de VS. Begin mei is de onderzoeksreactor geheel op proliferatieongevoelig laagverrijkt uranium overgegaan.

Het Amerikaanse Ministerie van Energie leverde het hoogverrijkt uranium en nam conform de afspraken het verbruikte uranium weer in voor veilige verwerking en opslag. De HFR is begin mei overgegaan naar het gebruik van laagverrijkt uranium. De verbruikte splijtstofelementen van dit laagverrijkte uranium zullen te zijner tijd per regulier transport naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Vlissingen gaan. De COVRA is de enige organisatie in Nederland die aangewezen is om het Nederlandse afval in te zamelen en veilig op te slaan.

Petten leverde met de conversie een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde inspanningen om het gebruik van het proliferatiegevoelige hoogverrijkt uranium te verminderen. In de HFR in Petten wordt onder meer onderzoek gedaan naar innovatieve brandstofcycli voor kernenergie, veiligheid van kerncentrales en materialen voor kernfusiereactoren. Daarnaast produceert NRG grondstoffen voor nucleaire geneesmiddelen voor de gezondheidszorg zoals middelen voor diagnostiek, behandeling van tumoren en pijnbestrijding. De HFR levert zestig procent van de medische isotopen voor de Europese ziekenhuizen. Circa 20.000 patiënten per dag worden hiermee behandeld.