LTO Noord


Persbericht: Stimuleringsregeling glastuinbouw om energieprijzen te drukken

Een gezamenlijk persbericht van LTO Nederland, Glaskracht Nederland en Productschap Tuinbouw.

Om de sterk gestegen energiekosten in de glastuinbouw op te vangen gaan overheid en tuinbouworganisaties gezamenlijk werken aan een stimuleringsregeling. Het is de bedoeling dat tuinders subsidie kunnen krijgen van de overheid als ze investeren in innovatieve en energiebesparende maatregelen.

Dat hebben de voorzitters van Glaskracht Nederland, LTO Nederland en Productschap Tuinbouw op 16 mei afgesproken met minister Veerman van LNV. De minister en de organisaties zitten op één lijn als het gaat om de problemen waar de glastuinbouw mee kampt door de sterk gestegen energieprijzen. De organisaties vragen de overheid in totaal 210 miljoen euro voor de stimuleringsregeling voor een periode van drie jaar. Een meerderheid in de Tweede kamer ondersteunt dit verzoek.

De gevraagde 210 miljoen euro moet komen uit de aardgasbaten van de overheid. Minister Veerman heeft toegezegd zich hard te zullen maken om deze investeringsbijdrage veilig te stellen voor de tuinbouw. Een garantie kon de minister echter niet geven. Bedrijfsleven en overheid gaan gezamenlijk de regeling uitwerken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:


* Bart Jan Constandse van LTO Nederland, telefoon 070 â 33 82 700;


* Frans Hoogervorst van Glaskracht Nederland, telefoon: 06 â 53 96 87 68.
Maandag 22 mei 2006