Gemeente Reimerswaal


Project Yerseke West, nieuwsbrief nr. 8

Geplaatst op: 22-05-2006

Inleiding
Enkele weken geleden hebben wij u op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen betreffende het project Yerseke West. In de tussentijd is er heel wat gebeurd. Door de Vereniging van Omwonenden werd tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State beroep aangetekend en om een voorlopige voorziening gevraagd. De realisatie van het plan dreigde hierdoor tenminste te worden vertraagd.

Wethouder Sinke heeft na zijn benoeming van de gelegenheid gebruik gemaakt om, als nieuwe bestuurder en verantwoordelijke voor het project, op informele wijze kennis te maken met een aantal omwonenden van het project Yerseke West. Tijdens dat constructieve overleg is door die omwonenden een aantal vragen/zaken ter tafel gebracht. De wethouder concludeerde dat de eisen/wensen van de bewoners reëel waren en dat de gemeente, indien redelijk en billijk, alles in het werk zou moeten stellen om de bewoners tegemoet te komen. Hieronder volgt puntsgewijs een overzicht van de belangrijkste knelpunten, die tijdens het overleg besproken zijn en waarvoor een oplossing is gezocht.

Verlies van privacy
De omwonenden vreesden dat zij door de realisatie van zorgcentrum "Vredelust" en het Multifunctioneel Centrum hun privacy zouden verliezen.
Vanuit de gemeente wordt deze vrees begrepen en zij is bereid hiervoor een oplossing te zoeken. De gemeente biedt de betreffende bewoners van de Ericalaan/Breeweg de mogelijkheid een stuk grond achter hun huis aan te kopen, zodat een natuurlijke buffer gecreëerd wordt tussen de tuinen van de omwonenden en zorgcentrum "Vredelust" .

Verder is het van belang voor de omwonenden om duidelijkheid te krijgen over de toegankelijkheid van het gebied tussen Vredelust en de particuliere percelen. Men vreest dat de groenstrook gebruikt zal worden als hondenuitlaatplaats of speelplaats. De architect krijgt opdracht van de gemeente hiermee in zijn ontwerp rekening te houden. Te denken valt aan het creëren van een aantrekkelijke omgeving, met een natuurlijk ogende afscheiding. De toegankelijkheid van het gebied zal daarbij zoveel mogelijk worden beperkt tot de belanghebbenden. Echter, enige toegankelijkheid zal er altijd moeten zijn voor de hulpdiensten.

Schoolplein
De omwonenden vrezen voor overlast op de schoolpleinen na schooltijd.

De gemeente begrijpt dat overlast door de scholen voor de omwonenden niet wenselijk is. Bij de verdere uitwerking en detaillering van de plannen en de inrichting van het gebied zal hiermee rekening gehouden worden. Zeer nadrukkelijk zal daarbij gekeken worden naar de beperking van de overlast.

Verkeersoverlast
Omwonenden zijn bang dat de verkeersdrukte in de Ericalaan/Violenlaan na realisatie van het Multifunctioneel Centrum en zorgcentrum "Vredelust" enorm zal toenemen.
De gemeente is bereid er alles aan te doen om de verkeersstroom zoveel mogelijk via de Hogeweg te geleiden, zodat de toename van de drukte in de Ericalaan/Violenlaan beperkt blijft. Hiervoor zal een ontmoedigingsbeleid worden opgesteld.
De hoofdingang van het Multifunctioneel Centrum zal in ieder geval gesitueerd worden aan de zijde van de Hogeweg. Of het mogelijk is om alle ingangen aan de zijde van de Hogeweg te realiseren is op dit moment niet bekend. De architect dient bij de uitwerking en detaillering van de openbare ruimte zoveel mogelijk hiermee rekening te houden.

Conclusie
Het bestuur van de Vereniging van Omwonenden heeft naar aanleiding van het constructieve gesprek met de wethouder overleg gevoerd met hun achterban. Uit dit overleg is gebleken dat alle partijen wensen vooruit te kijken en het verleden te willen laten rusten. De omwonenden zijn om die reden bereid hun beroep bij de Raad van State in te trekken.

Voor het college is het van belang dat de realisatie van het plan geen verdere vertraging oploopt, zodat medio 2008 de scholen hun intrek kunnen nemen in het nieuwe pand. De voetbalvereniging kan, zoals het er nu uit ziet, in 2007 al gebruik maken van hun nieuwe voorziening.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie of heeft u vragen of opmerkingen? U kunt terecht bij de leden van de stuurgroep Yerseke West. Ook kunt u te allen tijde contact opnemen met de projectleider, de heer Sjakko van Schaik, hoofd afdeling Onderwijs en Welzijn van de gemeente, telefoonnummer (0113) 395 295.

Reacties
Uw ideeën, vragen en opmerkingen zijn natuurlijk altijd welkom. U kunt ze doorgeven aan de projectsecretaresse, mevrouw Carla Joosse (tel. 0113 395 320).

Verklaring vertrouwenscommissie>>