Gemeente Amsterdam



Overhoeks (Shell) toren belicht

22 mei 2006
-
afdeling Communicatie van DIVV
De toren op het voormalige bedrijfsterrein van Shell aan het IJ in Amsterdam-Noord wordt belicht. Gedurende twee maanden staat de toren van zonsondergang tot zonsopgang in een oranje gloed.

Het `Shellterrein' in Amsterdam-Noord wordt de komende jaren getransformeerd tot een gebied voor wonen, werken en recreëren. Een aantal gebouwen, zoals de Overhoekstoren (vroeger Shelltoren), blijft bestaan, maar verandert van eigenaar en krijgt een nieuwe functie.

Extra aandacht

Wie het gebouw wel eens rond zonsopgang of zonsondergang vanaf het water of de overkant heeft gezien weet hoe mooi het dan oplicht. overhoekstoren.jpg (37 Kb) Kunstenaar Marco Rooth heeft de verandering van bestemming aangegrepen om het gebouw gedurende twee maanden extra onder de aandacht te brengen. Het project wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam.

Illuminatie in Amsterdam

De gemeente Amsterdam verzorgt `s avonds en 's nachts de aanlichting van monumentale en/of beeldbepalende gebouwen, bruggen en (kunst)objecten in de stad. Doel daarvan is de aantrekkelijkheid van de stad voor Amsterdammers en toeristen te vergroten.

300 objecten

Op dit moment worden in totaal 300 objecten verlicht, waaronder het Centraal Station, het Koninklijk Paleis en de Westerkerk. Ook de brugboogverlichting is onderdeel van stadsilluminatie. De gemeente stimuleert het creatieve gebruik van (kunst)licht bij evenementen. De aanlichting van de Overhoekstoren is hier een goed voorbeeld van.