Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amstelveen, 22 mei 2006

Buma/Stemra voorzitter begint 2e carrière;
Nederlandse artiesten eren Jan Boerstoel

Vandaag heeft Buma/Stemra in de Schouwburg van Amstelveen tijdens haar Algemene Jaarvergadering afscheid genomen van haar voorzitter Jan Boerstoel, bekend van liedteksten voor uitvoerend kunstenaars als Karin Bloemen, Jenny Arean en recentelijk de Dijk. Boerstoel gaat zich vanaf nu weer volledig toeleggen op het schrijven van liedteksten.

v. l. n. r. : Directievoorzitter Buma/Stemra Cees Vervoord, EZ-Staatssecretaris Van Gennip; Jeroen van Merwijk, winnaar Annie M.G. Schmidtprijs 2005 en ex-voorzitter Buma/Stemra en tekstschrijver Jan Boerstoel.

Boerstoel roemde tijdens de jaarvergadering in zijn speech de manier waarop Buma/Stemra opereert in de snel ontwikkelende muzikale en digitale markt. Met bijzondere innovaties voor zowel gebruikers,tekstschrijvers als muziekauteurs en met een sterke positie als partner in de internationale wereld van muziekauteursrechtenorganisaties is B/S goed voorbereid op de marktontwikkelingen in Europa.

Boerstoel: "De zich snel ontwikkelende markt van muziekauteursrechten vraagt een andere manier van werken van een organisatie als Buma/Stemra dan enkele jaren geleden. We slagen er mijns inziens goed in met onze organisatie om zelf innovatief te zijn en ons aan te sluiten bij andere interessante projecten in onze omgeving. Het is zaak om daarbij altijd oog te houden voor het behoud van het cultureel erfgoed in Nederland, het belang van de afnemers van muziek en natuurlijk de componisten en tekstschrijvers - zowel de gevestigde namen als de nieuwkomers die nog aan het begin van een mogelijk lange carrière staan".

Adieu Jan
's Avonds werd Boerstoel een speciaal voor hem georganiseerd theaterprogramma aangeboden waarin diverse artiesten, waaronder o.a. Karin Bloemen, Jenny Arean, Huub van der Lubbe en Ivo de Wijs zijn liedteksten ten gehore brachten. Ook was de avond de start van een freecards actie waarbij kaarten met fragmenten uit liedteksten van Jan Boerstoel in meer dan 200 horecagelegenheden in Amsterdam zullen worden uitgedeeld.

Directievoorzitter Vervoord: 'Het beleid van Boerstoel leidde de organisatie de afgelopen tien jaar naar een indrukwekkende omzettoename en een steeds verder opgevoerde efficiëntie, waarmee Buma/Stemra zich een plaats wist te verwerven bij de best presterende auteursrechtenorganisaties ter wereld. Die ontwikkeling is van groot belang geweest voor het continueren van de activiteiten van Buma/Stemra en voor het inkomen van muziekauteurs en -uitgevers. Daarmee is een solide basis gelegd voor de komende jaren. En dat is één van zijn bijzondere verdiensten."

In zijn afscheidsspeech gunde Boerstoel Buma/Stemra een beetje luwte: 'Ongefundeerde kritiek op auteursrechtenorganisaties lijkt meer en meer bon ton te worden. Dit terwijl deze organisatie heel belangrijk is voor het behartigen van de belangen van componisten en muziekauteurs en dus heel belangrijk voor onze cultuur. Het is dan ook niet voor niets dat Buma/Stemra haar inspanningen op het gebied van promotie van haar muziekrepertoire sterk heeft opgevoerd. Van alle kanten wordt er druk uitgeoefend, maar wie iets weet van geologie weet ook dat op die manier diamanten worden gevormd en Buma/Stemra een schitterende toekomst tegemoet gaat.'

Over Buma/Stemra
Buma/Stemra behartigt in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en uitgevers. De kerntaak van Buma/Stemra bestaat uit de exploitatie (incasseren en uitkeren van vergoedingen) en het management van muziekauteursrechten voor bij haar aangesloten componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen. Buma/Stemra voert haar diensten op een zakelijke en efficiënte wijze uit via belangenbehartiging en dienstverlening met de hoogste kwaliteit tegen de laagst mogelijk kosten. Buma/Stemra beschermt het muziekauteursrecht en ondersteunt via Buma Cultuur het nationale muziekproduct. Het is daarmee een organisatie die méér doet dan de exploitatie van muziekauteursrechten alleen.

Einde Bericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Buma/Stemra
Noortje de Bakker
Telefoon (023) 799 75 80
E-mail: noortje.de.bakker@bumastemra.nl
www.bumastemra.nl

Over Jan Boerstoel
Jan Boerstoel werkt sinds 1976 als zelfstandig dichter en tekstdichter. Hij schreef liedteksten en conferences voor theaterprogramma's (o.a. Cabaret Don Quishocking, Jasperina de Jong, Rients Gratama, Gerard Cox, Martine Bijl, Adèle Bloemendaal, Jenny Arean, Youp van 't Hek en Karin Bloemen). Hij schreef ook drama en liedteksten voor radio en televisie (o.a. VARA, NCRV, KRO, AVRO). Verder was hij als columnist verbonden aan of publiceerde hij in dag- en weekbladen en diverse tijdschriften. (o.a. Het Parool, Algemeen Dagblad, Vrij Nederland, De Tweede Ronde en Propria Cures). Hij kreeg in 1980 de Louis Davidsprijs ('lied van het jaar') voor "Spuit" (muziek Harry Bannink, uitvoering Jasperina de Jong, arrangement Gerard Stellaard); in 1988 de Kees Stipprijs voor light verse van De Tweede Ronde; in 1990 de Gouden Harp, oeuvreprijs voor zijn liedteksten; in 1993 de Annie M.G. Schmidtprijs 1992 voor "Iemand moet het doen" (muziek Martin van Dijk, uitvoering Jenny Arean); in 1997 de Annie M.G.Schmidtprijs 1996 voor "Geen kind meer" (muziek Marnix Busstra, uitvoering Karin Bloemen). Jeroen van Merwijk, winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs 2005, trad speciaal op voor de scheidende voorzitter.