VVD


vvd

22-5-2006

VVD ingenomen met eerste Rubicon-prijzen voor talentvolle onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de eerste Rubicon-prijzen uitgereikt. Succesvolle pas gepromoveerde onderzoekers worden hiermee in staat gesteld om onderzoekservaring op te doen in het buitenland.

Het instellen van deze Rubiconbeurzen voor jonge onderzoekers is een initiatief vanuit de Tweede Kamer door VVD-Kamerlid Arno Visser.

De VVD vindt dat jong wetenschappelijk talent moet worden gestimuleerd en gemotiveerd om met nieuwe ideeën te komen en daarnaar onderzoek te doen. Jonge onderzoekers komen moeilijk aan de slag bij gebrek aan aanstellingsplaatsen. De bestaande beurzen en onderzoeksplaatsen gaan veelal naar de `gevestigde orde'. Daarmee stagneert ontwikkeling en wordt creativiteit gesmoord. Met de nieuwe, aan de Rubiconbeurzen verbonden eenvoudige procedure en geldprijs wordt jong talent wél in staat gesteld zich te ontwikkelen.

Arno Visser pleitte hier enkele jaren voor en wist met moties en amendementen de Rubicon-beurzen in het leven te roepen. De VVD is dan ook zeer ingenomen met de concrete uitwerking hiervan, feliciteert de eerste lichting Rubicongangers en hoopt dat het een stimulans zal zijn voor soortgelijke initiatieven.

Maandag 22 mei 2006

Voor nadere informatie: a.visser@tweedekamer.nl of 070-318.28.97