AutoRai

Audi-rijder Tom Kristensen wint en neemt leiding DTM over

(5/22/2006)
Met een afgetekende overwinning in de derde race van de DTM op het circuit van Oschersleben nam de Deense Audi-coureur Tom Kristensen de leiding in de tussenstand van het rijderskampioenschap over.De 39-jarige rijder beleefde op Oschersleben een perfect weekend: hij won niet alleen de race, maar veroverde ook de pole-position en schreef de snelste raceronde op zijn naam.
Naast Kristensen reden ook oud-Formule 1-coureur Heinz-Harald Frentzen als vierde, Martin Tomczyk als zesde en Mattias Ekström als zevende voor Audi in de punten. Daarmee scoorde het Audi Sport Team Abt Sportsline met alle vier de autoâs, waardoor het team de leiding in het teamkampioenschap veroverde.

Voor Tom Kristensen was het de tweede overwinning in zijn DTM-loopbaan. Twee jaar geleden won hij ook al op Oschersleben, dat hij min of meer als zijn thuiscircuit beschouwt. Vorig jaar was hij er snelste in de training, maar doordat hij bij de start de motor van zijn Audi A4 DTM liet afslaan, verspeelde hij alle kansen op een goed resultaat in de race. Ditmaal reed Kristensen met een nieuwe koppeling met een iets langere pedaalslag, waardoor hij zonder problemen weg kwam en direct de leiding pakte. Hij liep in de beginfase van de race al flink uit, maar zat na de eerste verplichte pitstop vast achter twee langzamere Mercedes-rijders. Daarop besloot het team om Kristensen eerder dan gepland naar binnen te halen voor de tweede pitstop. Door de actie wist hij zijn naaste rivaal, de Canadese Mercedes-coureur Bruno Spengler, voor te blijven. Vervolgens reed Kristensen onbedreigd naar de overwinning.

âHet was een geniale zet van het team om mij voortijdig weer binnen te laten komen. Daardoor moest ik het in het laatste gedeelte van de race wel voorzichtiger aan doen met de banden, maar het verliep probleemloos. In de laatste vijf ronden kon ik weer sneller rijden, want ik merkte dat de banden het perfect uithieldenâ, aldus een dolblije Kristensen na afloop van de wedstrijd. Ook Dr. Wolfgang Ullrich, directeur van Audi Sport, toonde zich tevreden: âTom was het hele weekend al snel en heeft een perfecte prestatie geleverd. Dat geldt ook voor de rest van het team, waardoor we nu in het rijders- en het teamkampioenschap de eerste plaats in handen hebben.â

De Nederlandse coureur Olivier Tielemans, met zijn Audi A4 DTM uit 2004 van het klantenteam Futurecom TME, kwalificeerde zich als laatste. Hij wist tijdens de beginfase van de race weliswaar een paar plaatsen goed te maken, maar viel vervolgens weer terug aan de staart van het veld, mede door een verkeerde bandenkeuze. âIk reed op een set gebruikte banden waardoor ik veel vibraties in de auto had. Daardoor verloor ik tijdâ, aldus de Limburgse coureur, die ook betrokken raakte in een aanrijding met een andere deelnemer. Op bevel van de wedstrijdleiding moest hij daarom als straf eenmaal door de pitstraat rijden, een zogeheten âdrive-through penaltyâ. Hij werd uiteindelijk als negentiende geklasseerd, één plaats achter zijn Belgische teamgenote Vanina Ickx.

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster