Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 17 mei 2006

Eerlijk delen = eerlijk meten
Een congres over de samenhang tussen delen en meten van echte welvaart.

Economische groei van landen wordt door economen gemeten d.m.v. het BNP (Bruto Nationaal Product). Deze maatstaf is verouderd en gaat gepaard met ernstige tekortkomingen, omdat bepaalde sociale en milieu aspecten niet worden meegerekend. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld van de werkelijke economische vooruitgang (of achteruitgang) van een land. Sinds de jaren '60 zijn er alternatieve indicatoren ontwikkeld om de economische groei en vitaliteit van een land te meten. Eén van de bekendste is de ISEW, de 'index for sustainable economic welfare' ontwikkeld door Herman Daly. Het is een brede indicator, die ook milieu - aantasting, welzijnsaspecten en verdelingsaspecten van macht en rijkdom meet.

Op maandag 22 mei vindt van 12.45 uur tot 17.00 uur het NCDO en De Derde Kamer congres 'Eerlijk delen = Eerlijk meten' plaats in het Provinciehuis Zuid Holland in den Haag.

Een congres over hoe echte welvaart kan worden gemeten met het oog op duurzame ontwikkeling, zowel hier als in ontwikkelingslanden. De doelstelling van het congres is om dit onderwerp opnieuw op de politieke agenda te zetten, omdat de manier waarop gemeten wordt voor ontwikkelingslanden van levensbelang is. Door anders te meten kunnen de verhoudingen tussen landen en werelddelen op een eerlijkere wijze inzichtelijk worden gemaakt en duurzame ontwikkeling worden gestimuleerd, zowel hier als in ontwikkelingslanden.

Het congres wordt ingeleid door Derde Kamerlid en initiatiefnemer Rob Gort. De dagvoorzitter is Bob Goudzwaard, tevens Derde Kamerlid. De hoofdspreker, Wouter van Dieren, directeur van IMSA, zal de tekortkomingen van het BNP, aan de hand van voorbeelden, verduidelijken. Daarna zal Jan Bouke Wijbrandi van Oxfam Novib de risico's voor ontwikkelingslanden van het werken met te beperkte maatstaven toelichten. Peter van de Ven, hoofd Nationale rekeningen van het CBS gaat in op de vraag naar mogelijkheden om in Nederland in de toekomst met andere indices te gaan werken. Na de pauze vindt er een plenaire discussie plaats tussen zaal en panel, met o.a. Tweede Kamerleden o.l.v. Kees Waagmeester.

De Derde Kamer
Het congres vindt zijn oorsprong in het winnen van de zilveren juryprijs van De Derde Kamer. De Derde Kamer is een volksvertegenwoordiging op het gebied van internationale samenwerking. De Derde Kamer heeft tot doel meer aandacht te krijgen voor Internationale Samenwerking, zowel bij politici als bij het brede publiek. Daarnaast wil de Derde Kamer ideeën en oplossingen aandragen voor een betere ontwikkelingssamenwerking - ideeën zoals deze leven bij burgers in Nederland en in Zuidelijke landen. Meer informatie op www.dederdekamer.org