Gemeente Tilburg

Datum
19 mei 2006
Geen nieuw voorbereidingsbesluit

Prof. Dondersstraat 46

Sinds 2004 geldt er een voorbereidingsbesluit voor het perceel Prof. Dondersstraat 46. De gemeente heeft het besluit destijds genomen om de ongewenste bouw van een extra woning tegen te gaan. Het besluit loopt binnenkort af. De gemeente neemt geen nieuw voorbereidingsbesluit.

Bouwvergunning
In 2002 is een aanvraag voor de bouw van een extra woning op het perceel ingediend. De gemeente heeft in eerste instantie een bouwvergunning verleend. De bouwvergunning is echter alsnog geweigerd na bezwaren van vele omwonenden. Diverse gerechtelijke procedures zijn sindsdien gevoerd. Momenteel loopt er nog een hoger beroepsprocedure bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bouwen niet toegestaan
Feit is dat er op dit moment een bouwvergunning ligt voor de bouw van een extra woning. De aanvrager kan echter pas daadwerkelijk van de vergunning gebruik maken nadat het college privaatrechtelijke toestemming heeft verleend op basis van de akte van grondlevering uit 1928. Ontbreekt die toestemming, dan mag er niet worden gebouwd. De gemeente weigert deze toestemming. Daarnaast werkt de gemeente op dit moment aan een nieuw bestemmingsplan voor Hoogvenne-Armhoef. In het nieuwe bestemmingsplan wordt extra bebouwing op het perceel Prof. Dondersstraat 46, zowel in de vorm van uitbouw als nieuwbouw, niet toegestaan. Het nieuwe bestemmingsplan zal naar verwachting in 2007 in ter inzage worden gelegd.

Voorbereidingsbesluit

Vooruitlopend op het nieuwe bestemmingsplan heeft de gemeente in 2004 een voorbereidingsbesluit genomen voor het betreffende perceel. Met dit besluit kan de gemeente bouwactiviteiten tegengaan die niet passen in het bestemmingsplan dat op dit moment wordt gemaakt. Een nieuw voorbereidingsbesluit zorgt er echter alleen voor dat nieuwe bouwaanvragen aangehouden kunnen worden. De gemeente heeft daarom besloten geen nieuw voorbereidingsbesluit te nemen. Dit houdt echter niet in dat er op het perceel nu wel gebouwd kan worden. De gemeente weigert immers op basis van de akte van grondlevering uit 1928 privaatrechtelijke toestemming te verlenen. De bepaling uit deze akte zal overigens ook gelden voor een eventuele nieuwe eigenaar van het perceel.

Meer informatie
Hebt u vragen over deze brief dan kunt u contact opnemen met Dorine Kersten van de afdeling Stedenbouw. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 89 85.


---- --