Ingezonden persbericht


---




Shell Mediacontacten

PERSBERICHT

06/11 Den Haag, 22 mei 2006

Nederlandse studenten en scholieren worden uitgedaagd om deel te nemen Shell Eco-Marathon 2006: 2885 kilometer op 1 liter brandstof

Den Haag, 22 mei 2006 ­ Onwaarschijnlijk, maar toch mogelijk: bijna drieduizend kilometer rijden op 1 liter brandstof. Afgelopen weekend won het team van het Franse Lycee La Joliverie de Europese Shell Eco-Marathon door 2885 kilometer af te leggen op het racecircuit Nogaro in Zuid-Frankrijk. Het team gebruikte hiervoor (omgerekend) slechts één liter biobrandstof, die hoofdzakelijk bestond uit ethanol. Meer dan 200 studenten- en scholierenteams uit 21 Europese landen namen met hun futuristische voertuigen deel aan de wedstrijd in het teken van duurzame mobiliteit. Er verschenen geen Nederlandse deelnemers aan de start. Shell Nederland daagt Nederlandse studenten en scholieren uit in 2007 mee te strijden.

Het record uit 2005 bleef in de boeken. Zwitserse studenten van de Polytechnische School van Zürich legden vorig jaar 3836 kilometer af met het equivalent van één liter brandstof, in een voertuig dat gebruikmaakte van een brandstofcel. De Shell Eco-Marathon verwelkomt elk jaar talentvolle jongeren van universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. De Europese Eco-Marathon werd dit jaar voor de 22e keer georganiseerd. De jongeren ontwerpen en bouwen hun eigen voertuigen. Het principe van de wedstrijd is eenvoudig: op een racecircuit zo veel mogelijk kilometers afleggen en daarbij zo min mogelijk energie verbruiken.

Patricia van Schie van Shell Social Investment in Nederland: ''De Eco-Marathon is een van de belangrijkste sociale initiatieven van Shell in Europa, gericht op het wetenschappelijk onderwijs en de beroepsopleiding van jongeren. Een van de unieke kenmerken van de Europese Shell Eco-Marathon is dat de deelnemers de kans krijgen om hun ideeën op gebied van energiebesparing en het gebruik van nieuwe brandstoffen heel concreet te testen en ervaringen uit te wisselen. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er een jaar lang gewerkt, onderzocht en gebouwd aan een voertuig. Vele disciplines worden daarbij aangesproken. We zien Nederlandse teams in 2007 graag aan de start verschijnen.''

Voor meer informatie kunt u terecht op www.shell.com/eco-marathon. Beeldmateriaal treft u op www.cdp.fr (login: cdp20, password: sem20).

Voor vragen over de Shell Eco-Marathon kunt u terecht bij:

Shell Mediacontacten
Tel.: 070 ­ 377 8750
Fax: 070 ­ 377 8751
e-mail: media-nl@shell.com


---- --