Politie Gelderland-Zuid

Politie-mountainbiketeam in de Bommelerwaard

Bommelerwaard, 22-05-2006 o De politie in de Bommelerwaard heeft sinds kort de beschikking over een mountainbiketeam. Dit team bestaat uit zes speciaal opgeleide bikers die flexibel en snel inzetbaar zijn. Het mountainbiketeam zal met name in de weekenden toezicht houden op het uitgaansleven en de jeugdoverlast in de twee gemeenten Zaltbommel en Maasdriel.

Het politie-mountainbiketeam sluit goed aan bij afspraken met onder andere de gemeenten over het bevorderen van de veiligheid. De fietssurveillance is een extra middel naast de reguliere surveillance. Het mountainbiketeam wordt met name ingezet tegen alle vormen van overlast en geweld in het uitgaansleven en tegen jeugdoverlast in het centrum of de wijken. Tevens zijn de bikers inzetbaar voor het tegengaan van kleine criminaliteit, zoals (auto)inbraken en vandalisme. De fietssurveillance zal bijvoorbeeld ook op koopavonden worden ingezet.

De bikers beschikken over speciale kleding en mountainbikes om op een zo efficiënt mogelijke manier te kunnen surveilleren. De meerwaarde van het mountainbiketeam is de snelheid en wendbaarheid, het verrassingseffect en de toegankelijkheid tot plekken die moeilijk te bereiken zijn voor autos zoals woonwijken, voetgangersgebieden, recreatiegebieden en industrieterreinen. Ook een belangrijke reden is dat de politieagenten direct aanspreekbaar zijn door de burger. De fietsende agenten reageren uiteraard ook op spoedeisende meldingen.

Eerste ervaringen
Het mountainbiketeam heeft inmiddels de eerste ervaringen opgedaan. De eerste fietssurveillance was op vrijdag 12 mei in Zaltbommel. De dag erop werd meteen al een aanhouding verricht toen de bikers op de Schans getuige waren van een drugsdeal en een 17-jarige jongen werd aangehouden voor het verkopen van drugs aan leeftijdgenoten.

Maandag was namens de gemeenten burgemeester Van den Bosch van Zaltbommel bij de officiële presentatie aanwezig om het veiligheidsbelang nog eens extra te benadrukken. (08)