Intel Capital investeert wereldwijd meer in WiMAX

Intel investeert in joint venture met Nederlandse Enertel

Kontich, 22 mei 2006 - Intel Capital, het onderdeel van Intel Corporation dat zich bezighoudt met het verstrekken van risicokapitaal, ondertekent vandaag twee overeenkomsten op het gebied van WiMAX (Wireless Interoperability for Microwave Access). Het betreft investeringen in Worldmax, een joint venture met de Nederlandse Enertel Holding, en Orascom Telecom WiMAX Limited, een joint venture met het Egyptische Orascom Telecom. Beide investeringen zullen naar verwachting worden afgerond, wanneer aan een aantal voorwaarden is voldaan en na ontvangst van diverse goedkeuringen.

Met deze investeringen stimuleert Intel Capital de wereldwijde implementatie van goedkope breedband Internettoegang via WiMAX-netwerken. De investering in Orascom Telecom WiMAX Limited is de eerste van het Intel Capital Middel East and Turkey fonds dat afgelopen november werd aangekondigd.

Beide overeenkomsten betreffen samenwerkingen van Intel Capital en gevestigde telecommunicatie-bedrijven die een aanzienlijke ervaring op het gebied van netwerkimplementatie, marketing en operaties inbrengen. Worldmax richt zich op de implementatie van WiMAX-diensten in Nederland. Naast het verschaffen van kapitaal, levert Enertel ook mensen en een bestaande landelijke licentie voor het 3,5GHz spectrum om de nieuwe joint venture te ondersteunen. Orascom Telecom zal zich concentreren op de samenwerking met overheden en bedrijven in het gehele Midden-Oosten en delen van Azië om geschikte spectrumlicenties voor de implementatie van WiMAX te verkrijgen.

Orascom Telecom en Enertel hebben een meerderheidsaandeel in hun joint venture en Intel Capital is de hoofdinvesteerder. Intel Capital zal ook toegang geven tot de aanzienlijke technische en marketinghulpbronnen van Intel Corporation.

"We zien het creëren van deze nieuwe draadloze -serviceprovider als een enorme kans om nieuwe diensten aan te bieden in de grote Nederlandse steden", zegt Cees Meeuwis, CEO van Enertel. "Worldmax gaat draadloze toegang en diensten aanbieden via relaties met een aantal verkoopkanalen in de Nederlandse markt. Deze draadloze breedbanddienst zorgt voor een unieke aanvulling op de vaste breedbanddiensten die al in Nederland worden aangeboden.

"Intel Capital loopt voorop in het stimuleren van goedkope, op WiMAX gebaseerde Internettoegang", zegt Arvind Sodhani, President van Intel Capital. "Deze nieuwe overeenkomsten volgen op eerdere investeringen van Intel Capital om consumenten overal ter wereld goedkope Internettoegang met hoge bandbreedte te bieden. Dit ondersteunt Intels visie van een 'World Ahead' die Intel-topman Paul Otellini eerder deze maand op het World Congress on Information Technology schetste."

Het afgelopen jaar heeft Intel Capital investeringen aangekondigd in een aantal WiMAX- en draadloze breedband serviceproviders wereldwijd, waaronder PIPEX Wireless in de Verenigde Staten, DBD in Duitsland, Unwired Australia, Neovia in Brazilië en MVSNet in Mexico. Intel Capital is ook actief geweest in het ondersteunen van de WiMAX-infrastructuurontwikkeling met investeringen in Navini Networks, een leverancier van WiMAX basisstations en modems, en Beceem Communications, een producent van mobiele WiMAX-chipsets.

Over Intel Capital
Intel Capital, Intels verstrekker van risicokapitaal, doet wereldwijd aandeleninvesteringen in innovatieve technologiebedrijven en start-ups. Intel Capital investeert in een breed scala aan bedrijven die hardware, software en diensten aanbieden gericht op bedrijven, thuisgebruik, mobiliteit, gezondheidszorg, consumenten-Internet en halfgeleiderproductie. Sinds 1991 heeft Intel Capital meer dan $4 miljard geïnvesteerd in meer dan 1000 bedrijven in meer dan dertig landen. In deze periode zijn ongeveer 160 bedrijven uit het portfolio overgenomen en nog eens 150 bedrijven hebben een notering gekregen aan beurzen overal ter wereld. In 2005 investeerde Intel Capital ongeveer $265 miljoen in zo'n 140 overeenkomsten. Rond de 60 procent van de fondsen wordt buiten de Verenigde Staten geïnvesteerd. Voor meer informatie over Intel Capital: www.intelcapital.com.

Over Enertel Holding
Enertel N.V is volledig eigendom van Enertel Holding. Sinds de oprichting van 1996 heeft Enertel zich ontwikkeld als 'carriers-carrier' operator in Nederland en is uitgegroeid tot een grootschalige telecomoperator voor de meerderheid van alle alternatieve ISPs. Enertel biedt tevens een scala aan data- en IP-diensten rechtstreeks aan zakelijke klanten. Enertel exploiteert zijn eigen infrastructuur. Deze infrastructuur bestaat uit glasvezelringen, nationaal en rond steden, een nationale 3,5GHz spectrum-licentie en een geavanceerd datacentrum. De eigenaar van Enertel Holding is Greenfield Capital Partners en zijn management.

Over Orascom Telecom
Orascom Telecom Holding S.A.E. ('Orascom Telecom' of 'OTH') is een toonaangevend internationaal telecommunicatiebedrijf met GSM-netwerken in zeven snelle groeimarkten in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Azië. Onder de licentie van het bedrijf valt een populatie van 460 miljoen met een gemiddelde penetratie van mobiele telefonie van ongeveer 14 procent. Orascom Telecom heeft GSM-netwerken in Algerije, Pakistan, Egypte, Tunesië, Irak, Bangladesh en Zimbabwe. Op 31 december 2005 had Orascom Telecom meet dan 30 miljoen abonnees. Orascom Telecom heeft ook een aandeel van 19,3 procent van Hutschinson Telecommunications Limited, een telecom service provider die actief is in acht landen. Orascom Telecom is genoteerd aan de beurzen van Cairo, Alexandrië en Londen.

Over Intel
Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom.



Ingezonden persbericht