Blusinstallatie voor rieten daken

Rupako Detection Systems

DOETINCHEM, 20060522 -- Sinds enkele maanden is er een geheel nieuw product op de markt gekomen voor rietendaken. Het Flying Brands Detection System, een volledig automatisch werkende blusinstallatie ter beveiliging tegen vliegvuur. Dit product is ontwikkeld en wordt verkocht door Rupako BV.


Het heeft twee grote voordelen: verhoging van de brandveiligheid van het rieten dak en behoud van de schoonheid en levensduur van het rieten dak. Dit product zal dit jaar alleen verkocht worden in Nederland. Volgend jaar start de verkoop in Duitsland en België.

Verhoging van de brandveiligheid - het doel waarvoor het Flying Brands Detection System ontworpen is - vormt het grootste pluspunt van het systeem. TNO verwoordde het in maart 2005 als volgt: De blusinstallatie heeft aangetoond tijdig in werking te treden en een brandbaar dakoppervlak in korte tijd te blussen. Het Flying Brands Detection System voldoet dan ook aan de NEN 6063 norm, maar ook aan de Europese norm EN 1287 en de veel strengere Duitse norm DIN 4102-deel 7. Het systeem is in staat de brand/vlam te blussen/doven op grond van twee hoedanigheden: snelle detectie en een constante toevoer van water (blusmiddel). Nog een pluspunt is het behoud van de levensduur en van de schoonheid van het rieten dak. Er worden geen schadelijke elementen aan het dak toegevoegd. Het systeem werkt met zuiver leidingwater. Het dak behoudt hierdoor langer zijn mooie, geelgrijze kleur. Optioneel is een reinigingsmodule in de PLC, waarmee jaarlijks het dak gereinigd wordt.

Wat gebeurt er als er een vlam op het dak ontstaat? Eén of meerdere vlamdetectoren ontdekken die binnen enkele seconden. Ze geven een signaal aan de besturingskast, die het signaal interpreteert en volledig automatisch de waterklep van het betreffende segment opent. Gelijktijdig volgt er een akoestisch en optisch signaal. Optioneel is een doormelding naar de meldkamer en/of een tekstbericht op uw mobiele telefoon. Binnen enkele seconden na ontdekking van de vlam dooreen detector bereikt het water de sproeikoppen. Deze vernevelen dan het water net onder de nokvorsten, waardoor er een film van stromend water op het dak ontstaat. De vlam wordt binnen een paar minuten gedoofd. Hierna gaat de voedingsklep dicht, de ontwateringsklep open en wordt het systeem ontwaterd. Het systeem herstart zichzelf automatisch, maar er blijft een melding aanwezig op het display zodat u weet dat het systeem in werking is geweest. Na controle en reset keert het systeem weer in de beginstand terug.

Het Flying Brands Detection System is de meest geavanceerde blusinstallatie voor rietendaken. "Een veilig gevoel"

EINDE PERSBERICHT




Rupako Detection Systems