Gemeente Sluis

Vlaggen voor West Zeeuws-Vlaamse stranden

PERSBERICHT - 22 mei 2006

Gemeente Sluis winnaar van het vasteland
OPNIEUW 6 BLAUWE VLAGGEN VOOR WEST ZEEUWS-VLAAMSE STRANDEN

De zes Blauwe Vlaggen blijven wapperen aan de West Zeeuws-Vlaamse kust. Directeur G. van Woerkom van de ANWB en de heer J. Smit van HISWA reikten op donderdag 18 mei in het gemeentehuis van Domburg voor de tweede keer zes Blauwe Vlaggen uit aan de gemeente Sluis. De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. De gemeente Sluis is blij dat het werk dat samen met ondernemers en betrokkenen is verzet, opnieuw is bekroond.

In totaal werden in Nederland veertig Blauwe Vlaggen toegekend. Op het vasteland is West Zeeuws-Vlaanderen de grootste winnaar. Alleen Texel kreeg meer vlaggen dan de gemeente Sluis.

Duurzaam en aantrekkelijk
De Blauwe Vlaggen en de Gouden Wimpel symboliseren de inspanningen voor het behoud van de kust als het West Zeeuws-Vlaamse basiskapitaal, door duurzaam beheer en onderhoud. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de aantrekkingskracht en de toeristische kwaliteit. De centrale regie van alle belangen aan de kust vindt plaats via Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen.

Eén van de doelstellingen van Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen is het verbeteren van de kwaliteit van de voorzieningen en veiligheid langs de kust. Iedereen moet van het strand kunnen genieten. Daarom wordt ook aandacht besteed aan voorzieningen voor bijvoorbeeld onze jongste badgasten, maar ook voor mensen met een beperking.

Initiatieven
In 2005 is in het project Duurzaam Strandpakket samen met ondernemers gewerkt aan de dubbelslag voor duurzaam beheer en onderhoud én aantrekkingskracht en toeristische kwaliteit. Deze initiatieven voor een schoon, veilig en goed bereikbaar strand krijgen dit seizoen een vervolg. Samen met de ondernemers, het Serviceteam, andere betrokkenen en de strandgasten blijft de gemeente werken aan de kwaliteit van de West Zeeuws-Vlaamse stranden. Dit jaar worden de basisvoorzieningen op het strand gecompleteerd met douches op het strand en een proefproject voor afvalscheiding bij twee strandovergangen.

Ook in 2006 kunnen de strandgasten weer genieten van een schoon strand, dankzij de inzet van de strandreinigingsmachine. Er worden meer fraaie afvalkorven geplaatst, er wordt nog zorgvuldiger dan voorheen gekeken waar de beste plaats is. De strandacteurs van Nederland Schoon komen weer langs om de badgasten op ludieke wijze te confronteren met het zwerfafval. Om zwerfaval te voorkomen, delen de strandpaviljoenhouders ook afvalzakjes uit. Wegens succes geprolongeerd: de afval-bungeerun, vorig jaar favoriet onder jongeren. Dit jaar wordt de baan opgebouwd bij strandpaviljoen t Halve Maentje in Breskens op zondag 16 juli (datum onder voorbehoud i.v.m. weersomstandigheden).
De West Zeeuws-Vlaamse stranden zijn beter bereikbaar door de herinrichting van een aantal drukke strandovergangen. De herinrichting gebeurt volgens een integraal concept. Behalve functioneel, óók voor gasten met een functiebeperking, zijn de nieuwe overgangen attractief, karakteristiek en onderscheidend. De duinovergang bij strandpaviljoen De Boekanier is helemaal ingericht voor de jongste badgasten.

Badgasten met een functiebeperking kunnen ook dit seizoen gebruik maken van de strandjutters, speciale rolstoelen die geschikt zijn voor het mulle zand. Ze zijn te huur bij recreatieondernemers langs de kust.

Blauwe Vlag en Gouden Wimpel
In 2005 meldde de gemeente Sluis voor het eerst zes stranden aan voor de Blauwe Vlag. Ze werden alle zes toegekend. De Blauwe Vlag-toekenning is één jaar geldig. Elk jaar wordt gecontroleerd of de stranden nog aan de eisen voldoen. De Blauwe Vlag stelt strenge eisen aan de kwaliteit van het zwemwater, de reiniging van het strand, voorzieningen zoals voldoende toiletten en afvalbakken, reddingsmaterialen en EHBO-posten en actieve voorlichting ter bescherming van het natuurlijk milieu van zee, strand en duinen.

De Blauwe Vlag is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). De FEE is een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit 29 landen die zich inspannen voor natuur- en milieuvoorlichting. In Nederland voert de ANWB de campagne.

De West Zeeuws-Vlaamse stranden waar de Blauwe Vlaggen wapperen zijn:
- t Zwin, bij strandpaviljoen De Zeemeeuw

- Cadzand-Bad, duinovergang Badhuis, bij strandpaviljoen Caricole
- Nieuwvliet-Bad, t Vingerling, de strandvakken tussen de strandpaviljoens Saint-Pierre en De Boekanier

- Groede-Bad, duinovergang Groedse Duintjes, bij strandpaviljoen Carrousel

- t Killetje, duinovergang t Poldertje, bij strandpaviljoen Palm Beach
- Breskens, duinovergang Strandplevier, bij strandpaviljoen t Halve Maentje

Op 9 september 2005 werden de stranden in de gemeente Sluis uitgeroepen tot de schoonste Noordzeestranden van Nederland. Deze titel, de Gouden Wimpel, beschouwt de gemeente als de kroon op het werk dat zij samen met ondernemers én strandgasten heeft verzet voor schone en veilige stranden. Ook deze titel is één jaar geldig, in september wordt de winnaar van 2006 bekend gemaakt.

Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage vanuit het project SAIL II, in het kader van het Interreg IIIB programma North Sea Region
---

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis:
Voorlichting, tel. 0117 - 457 123, vanuit België 0031 117 457 123