Gemeente Hilversum

Vragen D66 inzake kwaliteit secundair onderwijs

22 mei 2006
Geacht college, Zeer onlangs is de 'Atlas voor gemeenten 2006' uitgekomen waarin de 50 grootste gemeenten van Nederland onder de loep worden genomen. Een zeer opvallend gegeven uit dit onderzoek is dat de kwaliteit van het secundair onderwijs in Hilversum als het slechtste van de 50 gemeenten wordt geëvalueerd.

Het onderzoek baseert zich op de gegevens van de onderwijsinspectie. De gemiddelde eindexamencijfers zijn gecorrigeerd voor verschillen in de lokaal aanwezige schooltypen en sociale samenstelling. De beoordeling is gebaseerd op de gegevens over een periode van 5 jaar en beschrijft dus geen incidentele situatie.

Ook in het weekblad Elsevier (14 januari 2006) worden de resultaten van een aantal Hilversumse scholen voor secundair onderwijs als "slecht" of "matig" bestempeld.

D66 Hilversum maakt zich zorgen over deze negatieve kwalificaties en stelt daarom de volgende vragen:

1. Is het college bekend met de genoemde negatieve kwalificaties van het secundair onderwijs in Hilversum?

2. Heeft de gemeente ook eigen instrumenten om de kwaliteit van het onderwijs in de gemeente te volgen en te vergelijken met dat van andere gemeenten en wat zijn daarvan de resultaten?
3. Heeft het college een verklaring voor de negatieve kwalificaties en zoniet, is het college dan bereid om te onderzoeken of er structurele problemen zijn met het secundair onderwijs in Hilversum?

In afwachting van uw antwoord,
Namens de fractie van D66 Hilversum,
Mark van der Veen