Gemeente Hilversum

Leerlingen De Wissel krijgen les op de Noorderbegraafplaats

22 mei 2006
"Nee, het was geen bewuste keus, werken op een begraafplaats om de leerlingen met de dood in aanraking te laten komen. De leerlingen stellen er echter wel vragen over. Zoals wat ze moeten doen als er een begrafenis plaatsvindt. Dan passen wij ons natuurlijk aan en gaan we op een ander deel van het terrein werken".
Aan het woord is Klaas Albert Klein. Hij is leerkracht Theorie en Groen van de Praktijkschool De Wissel in Hilversum Noord. Hij vroeg zich vorig jaar af of de Noorderbegraafplaats geschikt zou zijn als werkplek voor zijn leerlingen.
"Dat initiatief is toen op een leuke manier opgepakt door de beheerder van de gemeentelijke begraafplaatsen, Jan van Veenendaal. Inmiddels hebben daar zo'n dertig van onze leerlingen gewerkt. Deze begraafplaats is voor ons een prima plek. Het is dichtbij de school, de tuinen zijn gevarieerd en de samenwerking met Hans Schipper van de gemeente, die de leerlingen begeleidt is prima".

De praktijkschool begon het huidige schooljaar met de nieuwe studierichting Groenvoorzieningen.
Klaas Albert. "Op onze school zitten leerlingen voor wie het gewone onderwijs te moeilijk is. Zij leren door te doen. Daarom zijn plekken waar zij hun praktijklessen kunnen volgen heel belangrijk". Het gaat om jongens en meisjes, die vanaf hun twaalfde deze vorm van onderwijs volgen. "Dan gaan ze weer weg als ze 15, 16 of 17 zijn. Vroeger kregen ze dan vaak via een stage een baantje. Tegenwoordig krijgen ze steeds meer eerst nog een aangepaste vervolgstudie bij het ROC".

Tuingroep
Tien leerlingen vormen een tuingroep, die negen weken tuinles krijgt. Daarvan werken de leerlingen er twee op de begraafplaats en twee weken doen ze werkzaamheden in de tuinen van meestal oudere bewoners van de wijk Noord. "Omdat deze opleiding nieuw was, zijn we wat gaan experimenteren met de werkplekken. In deze wijk wonen mensen die zelf niets meer aan hun tuin kunnen doen. Die konden zich via de wijkkrant aanmelden. Inmiddels zijn onze leerlingen nu regelmatig aan het werk in 35 tuinen. Gratis. De bewoners mogen een fooitje geven, maar dat is niet verplicht. Ik moet er wel bij zeggen dat de leerlingen natuurlijk geen vakbekwame hoveniers zijn. We zetten ze dan ook niet aan het werk in een Japanse tuin van 40.000 euro. Ze schoffelen, snoeien heggen en coniferen, hanteren de bladblazer enz. Op de begraafplaats ben ik erbij, in de tuinen van bewoners moeten ze zichzelf redden, want het oefenen van sociale vaardigheden is heel belangrijk. Ze mogen bijvoorbeeld niet om twee uur ?s middags zeggen dat ze geen zin meer hebben. Als ze in de particuliere tuinen bezig zijn, fiets ik als een vraagbaak voor hen rond". Na negen weken komt er weer een nieuwe tuingroep.

Klaas Albert Klein is heel blij met de medewerking van de Noorderbegraafplaats. "Door de variatie van de tuinen zit er afwisseling in het werk van de leerlingen. In een plantsoen zouden ze de hele dag alleen maar schoffelen. Dat hoor er weliswaar ook bij, maar dit vinden ze leuker. Hier mogen ze ook snoeien, bladblazen en met stokzagen takken van de bomen halen. Een ander voordeel is dat we altijd op de begraafplaats terecht kunnen, zomer en winter".

Uitbreiden
Hij is enthousiast over de ervaringen van zijn school met zowel de begraafplaats als de particuliere tuinen. "Volgend schooljaar willen dit uitbreiden. Niet alleen maar groenwerkzaamheden, maar meer wijkgerichte projecten. We willen in samenwerking met het wijkcentrum een boodschappendienst op gaan zetten voor oudere bewoners van Noord".

Heeft u ook tuinwerkzaamheden waartoe uzelf niet meer in staat bent of andere ideeën waarbij de leerlingen Van De Wissel een rol kunnen spelen, dan kunt u bellen met Klaas Albert Klein op De Wissel 035
- 683 5405.

Kans geven
Hans Schipper is al sinds 1977 medewerker op de gemeentelijke begraafplaatsen. Meestal werkt hij op de Noorderbegraafplaats. Wat hem betreft gaat het niet om hem, "maar om die jongens". Met milde spot noemt hij zichzelf hun mentor. "Ach, waarom zou je deze kinderen geen kans geven? Ze hebben het niet gemakkelijk. Het zijn toch de sociaal zwakkeren. We geven ze hier een kans, zodat ze zelf kunnen ervaren wat het vak inhoudt".

"Ze doen hier voorkomende werkzaamheden, waarbij we rekening houden met wat ze kunnen. Niet te moeilijk, maar ook niet te gemakkelijk".

Als de leerlingen aan de slag gaan op de Noorderbegraafplaats blijft Hans er zoveel mogelijk mee. "Het ligt er wel aan hoe druk het is. Een begrafenis gaat altijd voor. Ik ben er best druk mee, maar het is leuk om ze wat te leren en ze doen erg hun best".