Raad van de Europese Unie

P E R S
9712/06 (Presse 151) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 22 mei 2006
9712/06 (Presse 151)
P 072/06
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over de regeringsvorming in Irak

De Europese Unie is ten zeerste verheugd over de vorming van een Iraakse regering van nationale eenheid na de verkiezingen van 15 december 2005. Daarmee wordt het proces van politieke overgang in Irak in overeenstemming met de Resoluties 1546 en 1637 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties afgerond.
De Europese Unie is er vast van overtuigd dat de vorming van deze regering van nationale eenheid en een spoedige goedkeuring van de benoeming van de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie in belangrijke mate zullen bijdragen tot de politieke en economische wederopbouw van Irak in een geest van verzoening in het kader van een streven naar betrokkenheid van allen en de overwinning van religieuze scheidslijnen. Dit zal een verdere belangrijke stap zijn in de richting van een nationale consensus en bijdragen tot de stabilisering van het land en tot de verdere integratie in de internationale gemeenschap. De Europese Unie wenst de nieuwe regering alle succes toe in het aangaan van de uitdagingen waarvoor zij zich geplaatst ziet. Zij bevestigt bereid te zijn Irak te helpen bij de opbouw van een onafhankelijk, veilig, stabiel, verenigd, democratisch en welvarend land.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom