Technische Universiteit Delft

Actuele thema's in de woonruimteverdeling
27 april 2006 door M&C

2-daagse OTB-cursus

23 mei 2006 - 24 mei 2006
plaats: Conferentiecentrum Kaap Doorn, Doorn

Cursusleiders: Gelske van Daalen en Suzanne Davis Doelgroep: Professionals (management en beleidsmedewerkers) bij woningcorporaties, woonwinkels, gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden

Als reactie op de onvrede bij woningzoekenden, woningcorporaties en politici over de praktijk van de woonruimteverdeling zijn bij gemeenten en woningcorporaties in Nederland de afgelopen jaren nieuwe ontwikkelingen gaande. Steeds vaker staan de aanbodmodellen ter discussie, met name de rangordecriteria woonduur en inschrijvingsduur en de hierbij geldende passendheidscriteria, die ervoor gezorgd hebben dat lange wachttijden zijn ontstaan en met name starters in veel situaties een lage slaagkans hebben. Ook beperken de vele passendheidscriteria de keuzevrijheid van de woonconsument, met als langetermijneffect de eenzijdige inkomenssamenstelling van veel goedkope wijken.

Mensen die in hun dagelijkse werk met woonruimteverdeling bezig zijn, voelen bovendien de dringende behoefte om hun klanten beter te bedienen en de verdeling van woonruimte effectiever en efficiënter te organiseren. Ook processen van schaalvergroting en nieuwe samenwerkingsverbanden nopen gemeenten en woningcorporaties ertoe om hun woonruimteverdelingbeleid te herzien. Kortom, kritiek op de bestaande situatie en veranderende inzichten leiden tot verschillende oplossingen die worden gekozen om aan al deze problemen een eind te maken. Kwesties die hierbij aan de orde komen zijn: moeten we meer sturen of bepaalde regels juist loslaten? Welke groepen moeten - al dan niet tijdelijk - voorrang krijgen? Kan woonruimteverdeling bijdragen aan het oplossen van leefbaarheidproblemen in wijken?

In deze tweedaagse cursus komen vernieuwende modellen en werkwijzen aan de orde. Daarbij is veel aandacht voor de beleidsdoelstellingen en
-uitgangspunten die ten grondslag liggen aan de keuze voor een bepaald model. Aan de hand van praktijkpresentaties is er ruime aandacht voor discussie en reflectie op de toepasbaarheid in de eigen praktijksituatie van de cursisten. De cursus `Actuele thema's in de woonruimteverdeling' is bedoeld voor diegenen die vanuit hun werksituatie al enige kennis en ervaring hebben met de praktijk van de woonruimteverdeling.

Kijk voor meer het programma en aanmelden opwww.otb.tudelft.nl