Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 3 mei 2006.

'Jurrassic Park'-paleontoloog Jack Horner bezoekt Bessensap 2006

E.O. Wilson over de toekomst van het leven en Marc Abrahams over de alternatieve Nobelprijs

Bessensap, 23 mei, brengt naast onderzoekers, persconferenties en videopresentaties ook drie hoofdsprekers van niveau. De paleontoloog Jack Horner, bekend van Jurrassic Park, blikt terug op het dinosaurusverleden. De vermaarde sociobioloog Edward O. Wilson kijkt juist naar de toekomst, the future of life. En voor het eerst is er een avondprogramma met borrelbuffet en passend vermaak. Marc Abrahams, de grote man achter de alternatieve Nobelprijs, Ignobel prize, sluit Bessensap 2006 vrolijk af.


*** Jack Horner: How to built a dinosaur? ***
Keynote-spreker Jack Horner, de vermaarde dino-expert, stond model voor de paleontoloog dr. Alan Grant uit Jurrasic Park. Horner is adviseur van Steven Spielberg en houdt van dino-botten breken. Hij was er ook bij toen in 2005 voor het eerst zacht weefsel gevonden werd in dinosaurusbot van 70 miljoen jaar oud. Horner gaat u dinosaurussen leren maken. Als refererent van Horner treedt op Jan Smit. Deze beroemde Nederlandse paleontoloog verwierf internationale faam met de ondersteuning van de Yucatan-inslagtheorie.


*** Edward O. Wilson: The future of life ***
De Amerikaanse sociobioloog Edward O. Wilson wordt een van grootste denkers van de twintigste eeuw genoemd. De emeritus hoogleraar van Harvard won zowel met zijn standaardwerk The Ants, als met zijn populair-wetenschappelijke boek On Human Nature de Pulitzer Prijs. Daarnaast heeft hij veel invloed in het Witte Huis. President Gerald Ford overhandigde hem in 1976 de National Medal of Science, een eer die slechts de allergrootste wetenschappers toekomt. Bij Bessensap gaat hij in op 'the future of life'.


*** Marc Abrahams: Nederland top in IgNobel *** Sinds 1991 eren de IgNobelprijzen wetenschappelijke prestaties die eerst mensen laat lachen en ze daarna aan het denken zet. Nederland is opgekomen als een grote producent van IgNobel-waardig onderzoek. Eén van de winnaars is bioloog Kees Moeliker van het Rotterdamse Natuurhistorisch Museum, die homoseksuele necrofilie bij wilde eenden beschreef. Marc Abrahams, oprichter en organisator van de IgNobel ceremonie, zal bespreken hoe Nederland top kan blijven.


*** Bessensap ***
Bessensap is dé jaarlijkse ontmoeting van wetenschap met pers. De dag wordt georganiseerd door NWO en de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland. Plaats van handeling is science center NEMO. Journalisten melden zich gratis aan als bezoeker via http://www.nemo.nl/bessensap.


---
Noot voor de pers,