Gemeente Ede

`groene grens`

Gezamenlijk persbericht gemeenten Ede en Veenendaal 10 mei 2006

Veenendaal en Ede maken plan voor `groene grens`

Op 23 mei bespreken beide colleges van Veenendaal en Ede een plan voor een groene grens tussen beide gemeenten. De gemeente Veenendaal en Ede mogen niet aan elkaar groeien. Daarom komt er een duidelijke groene grens: een zone bestemd voor met name natuurontwikkeling. Het wordt een unieke groenzone die de leefomgeving voor veel planten en dieren vormt, terwijl de landelijke uitstraling behouden blijft. De toekomstige groenzone biedt ook recreatieve mogelijkheden voor de bewoners uit de toekomstige naastgelegen woonwijk Veenendaal-oost.

In de nota Interprovinciale Structuurvisie grensregio Ede-Veenendaal is de realisatie van woningbouw in Veenendaal-oost (ca 3500 woningen) gekoppeld aan de inrichting van een natuurontwikkelingzone direct ten oosten van deze woningbouwlocatie. In april 2005 hebben Veenendaal en Ede besloten om een plan van aanpak op te stellen voor de realisatie van deze natuurontwikkelingzone.

Vooruitlopend op de besluitvorming over het plan van aanpak vindt het college het belangrijk dat bewoners en belanghebbenden goed geïnformeerd worden. De gemeenten maakte daarom een uitgebreide informatiebrochure. Op 22 mei vindt een informatiebijeenkomst voor belanghebbenden plaats. Deze bijeenkomst vindt plaats om 19.30 uur bij Woonthemacentrum Van Ekeris, Einsteinstraat 1 in Veenendaal. Bewoners en grondeigenaren van het gebied hebben hierover een uitnodiging en brochure ontvangen.

Actief informeren
De realisatie van de groenzone heeft gevolgen voor de bewoners en eigenaren in het gebied. Als beide colleges op 23 mei en de beide gemeenteraden in juni akkoord gaan wordt bijna 100 hectare landbouwgrond de komende zeven jaar omgezet in wijkgroen, waterberging, extensieve woningbouw en vooral natuurgebied. De groenzone komt voor het overgrote deel op gronden van inwoners uit Ede. Daarom is hun medewerking bij de uitvoering noodzakelijk. Veenendaal en Ede gaan niet onteigenen, maar kavels aankopen door vrijwillige medewerking en samenwerking met de eigenaren. Medewerkers en bestuurders van beide gemeenten lichten tijdens de bijeenkomst en in de brochure het plan, de kansen die het plan biedt en de procedure toe. De aanwezigen zullen uitgebreid in de gelegenheid gesteld worden zich teinformeren en vragen te stellen.

---