Universiteit van Amsterdam

Hoe tolerant was Nederland in de Gouden Eeuw?


Lezing Gouden-Eeuwstudies


dinsdag 23 mei 19.30 - 22.15 uur
Onder de titel Muslims in the Dutch Golden Age. Representations and realities of religious toleration houdt Benjamin J. Kaplan de vierde Gouden-Eeuwlezing. De Republiek stond tijdens de Gouden Eeuw bekend als de meest tolerante samenleving van Europa. Als onderdeel van deze reputatie stelden schrijvers en kunstenaars ook moslims voor als een van de gedoogde religieuze minderheden. In de lezing behandelt Kaplan de gespannen relatie tussen deze tolerante voorstellingen en de werkelijkheid. Want hoewel enkele moslims de calvinistische Republiek bezochten of hier kortstondig verbleven, vormden zij in vergelijking met andersdenkende christenen of joden een kleine groep. Ook genoten zij niet dezelfde vorm van tolerantie als deze andere minderheden. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of zij ooit hebben kunnen beschikken over een moskee. De literaire en artistieke uitbeelding van tolerantie in de vroegmoderne tijd vervaagde echter geregeld het onderscheid tussen de verschillende uitingsvormen van ruimdenkendheid, in een poging tot retorisch of polemisch effectbejag. De aanwezigheid van moslims in de Republiek werd dan ook gebruikt om bepaalde aspecten van de religieuze situatie te prijzen, te beschimpen of eenvoudigweg te benadruken. Benjamin J. Kaplan is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan University College London en hoogleraar Religiegeschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de UvA. Gedurende het tweede semester van het academisch jaar 2005-2006 bekleedt hij de Gouden-Eeuwwisselleerstoel van het Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw van de UvA.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Toegang vrij. Belangstellenden wordt verzocht zich voor 17 mei aan te melden via goudeneeuw-fgw@uva.nl.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.