Politie Midden- en West Brabant

Politie organiseert opnieuw 'Pay-day'

TILBURG, 16 mei 2006

MW-BRABANT: Binnen enkele weken gaat de politie Midden en West Brabant opnieuw de regionale actie Pay-day houden die in het teken zal staan van het incasseren van openstaande boetes. Ook mensen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten, worden die dag aangehouden en alsnog ingesloten. Nieuw bij deze actie is dat de politie personen gaat opsporen die celmateriaal moeten afstaan ten behoeve van DNA-onderzoek. Voor deze actie zullen zon honderd agenten ingezet worden. Pay-day werd voor het eerst vorig jaar georganiseerd en was toen zeer succesvol. De actie zal regiobreed worden uitgevoerd in vier dagen.

Deze actiedag die de naam Pay-day heeft meegekregen heeft als doel dat mensen alsnog hun boetes betalen of hun opgelegde straf uitzitten. Op dit moment staan er in Midden en West Brabant ongeveer 1000 zaken open.

De actie richt zich ook op personen waarvan celmateriaal voor DNA-onderzoek (wangslijm) moet worden afgenomen. Het gaat hier om een wettelijk voorschrift waarbij personen die zijn veroordeeld voor o.a. gewelds- en zedendelicten, celmateriaal moeten afstaan. In de politieregio Midden en West Brabant staan nu bijna 250 personen vermeld in het opsporingsregister, die na uitnodiging daar nog geen gehoor aan hebben gegeven. De politie heeft voor de mensen die zichzelf de komende dagen melden voor een afname twee dagen, 23 en 24 mei, gereserveerd, waarop afname op afspraak mogelijk is.

Betalen vooraf
Van deze actie gaat tevens een preventieve werking uit. Het is onacceptabel om openstaande boetes niet te betalen en geen celmateriaal af te geven indien dit wettelijk is vastgesteld. De politie hoopt dat mensen nu al hun boetes gaan betalen en celmateriaal afstaan, zodat zij niet het risico lopen op een onverwacht moment geconfronteerd te worden met het incasso- of DNA-verzoek van de politie. Gesignaleerde personen kunnen zich nu al melden bij de politie om boetes te betalen of een afspraak te maken om celmateriaal af te staan. Dat kan via telefoonnummer 0900-8844. Vorig jaar werd tijdens de eerste Pay-day actie bijna 20.000 euro aan openstaande boetes geïnd en 1662 dagen celstraf uitgezeten. In totaal werden 45 personen aangehouden.

Regionale acties
De actie maakt onderdeel uit van een serie regelmatig terugkerende controles. Tijdens die controles bundelt het Midden- en West Brabantse politiekorps haar krachten om meerdere probleemvelden in de samenleving aan te pakken. Daarbij kijkt de politie vooral naar delicten waar de burgers echt last van ondervinden. Juist die zaken waarover de inwoners van Midden en West Brabant regelmatig bij de politie klagen, worden aangepakt. Zo controleerde de politie de afgelopen maanden repressief rondom vuurwerk, verkeersveiligheid bij lagere scholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. Ook werden onlangs hennepkwekerijen op grote schaal ontruimd en waren er regionale drugacties. Verder stonden de zogenaamde korpsdagen in het teken van niet-handsfree bellen, (brom-) fietsverlichting en alcohol in het verkeer.

Auteur: Willem van Hooijdonk