Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 17 mei 2006.

Persconferentie: Start dodo-expeditie

Vorig jaar oktober vonden Kenneth Rijsdijk (Naturalis, TNO) en Frans Bunnik (TNO) in Mauritius een massagraf met botten van dodo's, schildpadden en ander uitgestorven dieren. Dit was een onverwachte en unieke vondst, en er was slechts kort tijd voor een voorstudie. Op 23 mei, tijdens Bessensap in Nemo, lichten de onderzoekers hun plannen toe.

De voorstudie bleek zo veelbelovend dat Rijsdijk en Bunnik besloten in de zomer van 2006 terug te keren met een internationaal multidisciplinair opgravingsteam (o.a. archeologen, paleontologen, sedimentologen, palynologen afkomstig van 15 instituten) voor nader onderzoek. Doel is om de oorspronkelijke leefwereld van de dodo te reconstrueren en na te gaan wat nu de oorzaken zijn van de ondergang van de dodo en zijn ecosysteem.

Projectleider Kenneth Rijsdijk zal wat vertellen over de opzet en reikwijdte van de expeditie, Frans Bunnik (palynoloog) en Pieter Floore (archeoloog) iets over hun onderzoek. De expeditie vertrekt op 2 juni a.s. naar Mauritius. Er is beeldmateriaal en wellicht zijn er wat dodo-botten. En natuurlijk is er tijd voor vragen. Bijvoorbeeld over de mogelijke muskietenplaag die het team zal gaan teisteren.


*** Bessensap ***
Bessensap is dé jaarlijkse ontmoeting van wetenschap met pers. De dag wordt georganiseerd door NWO, science center NEMO en de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland. Plaats van handeling is NEMO. Journalisten melden zich gratis aan als bezoeker via http://www.nemo.nl/bessensap.


---

Nadere informatie:


- Dr. Kenneth F. Rijsdijk (TNO B&O - Geological Survey of the Netherlands)
- t: 030 256 4569, kenneth.rijsdijk@tno.nl

- Michael van der Meer (NWO)

- t: 070 344 0706, meerm@nwo.nl

06-13

###


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag