TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 22-05-2006

Televisie
OPGELICHT
Uitzending dinsdag 23 mei
Nederland 2 - 20.55 uur

EXCLUSIEVE REPORTAGE OVER NIGERIAANSE FRAUDE IN OPGELICHT

In OPGELICHT van dinsdag 23 mei het tweede deel van de Nigeriaanse 419 fraude. Een onschuldig uitziend mailbericht waarin een persoon om je (financiële) hulp vraagt. De Nederlandse politie werkte maandenlang nauw samen met de Amerikaanse TPG, met als doel de vanuit Amsterdam werkende Nigeriaanse 419 fraudeurs uiteindelijk te arresteren... En dat gebeurde. OPGELICHT was als enige tv-programma bij deze arrestatie aanwezig.

Via de mail verstuurt een groep Nigerianen e-mailberichten naar nieuwe slachtoffers. Op het eerste gezicht ziet het mailbericht er onschuldig uit. De persoon die het bericht verstuurt vraagt om jouw hulp. De persoon doet zich voor als vluchteling van een welgestelde familie en zegt over miljoenen te beschikken. Of mensen ontvangen een mailbericht dat zij een grote hoeveelheid geld erven van een familielid dat is overleden.

Twee weken geleden toonde OPGELICHT een reportage over de omvangrijke Nigeriaanse 419 fraude. De afgelopen maanden heeft de Nederlandse politie samengewerkt met inspecteurs van de Amerikaanse TPG, vanwege een 419-fraude onderzoek dat zich afspeelt in Nederland en Amerika. Politie Amsterdam-Amstelland gaf OPGELICHT exclusief de mogelijkheid een kijkje te nemen in het verloop van een onderzoek naar 419 fraude. Politie Amsterdam-Amstelland en OPGELICHT bezoeken een aantal plekken in Amsterdam waar scammers actief zijn en maakte onder andere opnames ten tijde van arrestaties van in Nederland opererende scammers.

In de studio is Yunus. Hij stond op het punt om af te reizen naar Zuid-Afrika. Hij had via de mail contact gekregen met mensen die om zijn (financiële) hulp vroegen. Een ticket naar Johannesburg had hij al gekocht en hij zou afreizen met een groot bedrag aan contanten. Net voor zijn vertrek zag hij bij toeval de uitzending van OPGELICHT met de reportage over de 419 fraude. Hij herkende de werkwijze en de schrik sloeg hem om het hart. Naar het zien van de reportage heeft hij contact opgenomen met politie Amsterdam-Amstelland. Hij zag af van zijn reis. Yunus gaat via de mail aangifte doen van oplichting bij de politie van Johannesburg in de hoop dat er actie wordt ondernomen.

Ook zijn in de studio Frans Weekers, kamerlid van de VVD en René van der Wouw van politie Amsterdam-Amstelland. Ze praten over hoe 419 fraude te voorkomen en aan te pakken is. Frans Weekers, met justitie in zijn portefeuille, stoort zich ontzettend aan deze vorm van fraude en gaat hierover kamervragen stellen. Hij gaat mogelijkheden onderzoeken om internet- en telecomproviders regels op te leggen, zodat de politie meer mogelijkheden krijgt deze vorm van fraudeurs makkelijker op te sporen en aan te pakken.

OPGELICHT wordt herhaald op woensdag 24 mei om 23.00 uur op Nederland 2.