Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
22 mei 2006

Nederlandse Vereniging voor Autisme pleit voor professionele ondersteuning regiobesturen

Resultaten pilot overhandigd aan Vaste Kamercommissie: Pilot succesvol...subsidie gestopt.

Dinsdag 23 mei om 13.00 uur biedt Jan van Bergen, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), in de Tweede Kamer de eindrapportage aan van een pilotproject voor regionale cliëntondersteuning aan de voorzitter van de vaste kamer commissie van het Ministerie van VWS, de heer S. Blok. De NVA toont met het rapport onomstotelijk aan dat steun van een professionele kracht aan de - uit vrijwilligers bestaande - regiobesturen zeer effectief is en pleit voor continuering van de subsidie.

Tijdens de pilot, gefinancierd door het Programma Versterking Cliëntenpositie (VCP), konden twee NVA regio's (Groningen/Drenthe en Zuid-Holland) anderhalf jaar lang beschikken over professionele organisatorische ondersteuning bij hun activiteiten. De resultaten van de pilot kunnen als voorbeeld dienen voor andere patiënten en cliëntenorganisaties in de gehandicaptenzorg die ook nog geen professionele ondersteuning hebben.

Overheid passief
De overheid onderkent de belangrijke positie van patiënten en cliëntenorganisaties en voert beleid dat zij betrokken moeten worden in de gehele keten van zorg, behandeling en begeleiding. De overheid faciliteert dit echter nauwelijks. Het project toont aan dat met professionele ondersteuning van de vrijwillige regiobesturen de door de overheid gevraagde inbreng in het zorg-, behandel en hulpverleningsproces sterk verbeterd wordt. De resultaten komen ten goede aan de hulp- en zorgvragers.

Klagende ouders
Autisme is een complexe en levenslange handicap. Een effectief bestuur in de regio is voor mensen met een autisme stoornis en hun familie en belangenbehartigers dan ook onontbeerlijk. Allereerst is er de hoeveelheid van instanties en onderwijsinstellingen die worden geconfronteerd met de problematiek die voortvloeit uit een autistische handicap. Ouders van kinderen met autisme die te maken hebben met deze instanties klagen bij aanmelding bij de NVA over versnippering, ad-hoc beleid, een lappendeken en een doekje voor het bloeden in hun regio. Iedere regionale NVA moet voor ouders een goede wegwijzer kunnen zijn, informatie verstrekken en lotgenoten contact bewerkstelligen. Maar verantwoordelijkheid, betrokkenheid en enthousiasme van vrijwilligers worden begrensd door de mogelijkheden van hun persoonlijke situatie. Vrijwel alle vrijwillige bestuurders van een belangenorganisatie hebben naast hun baan ook in de thuissituatie te maken met problemen. Professionele krachten die voor hen de weg verkennen en hen ondersteunen maken het voor vrijwillige bestuurders mogelijk om de belangrijke inbreng van het cliëntperspectief waar te maken.

Het VCP programma is op initiatief van het ministerie gestart, ter versterking van de slagkracht van de zogenaamde Derde Partij. Des te opzienbarender is het dat na de succesvolle pilot het ministerie geen subsidie meer beschikbaar wil stellen.

Fred Stekelenburg, diecteur van de NVA: "Het is niet te begrijpen dat een zo succesvol initiatief nu een stille dood zou sterven. Vergeten wordt dat een sterke regiofunctie op termijn kostenbesparend werkt. Als er geen professionele steun in de regio is, komt de zorgvraag uiteindelijk des te harder aan, met alle kosten van dien. Het platform Return of the Parents, waarin 15 ouderverenigingen zich verenigd hebben, heeft afgelopen donderdag al een petitie overhandigd aan de vaste kamercommisie met een oproep om 5 promille van het zorgbudget vrij te maken voor de ouderverenigingen. Uit die pot zou een vervolg van het VCP project prima bekostigd kunnen worden."

Informatie voor de media:

Perscontact: Marjolijn Busman 030 24.11.737

Presentatie:
Datum: 23 mei 2006, 13.00 uur
Locatie: Hal van de Tweede Kamer, Plein 2, Den Haag

Zie voor meer informatie ook: www. www.programmavcp.nl en www.autisme.nl

Op verzoek sturen wij u de eindrapportage van het VCP Project integraal toe.

Projectteam VCP project:
Dick Klaassen (programma-manager), Hester Aanen, Dolien Buijs.

Dit persbericht is uitgegeven door public relationsbureau The PR Factory i.s.m. de Nederlandse Vereniging voor Autisme.
Ambachtsweg 12A
3542 DG UTRECHT T 030-24 11 737
F 030-24 16 206 info@tprf.nl
www.tprf.nl