Socialistische Partij

Provincie moet Noord-Hollandse dramaserie mogelijk maken

22-05-2006 * RTV-NH heeft de provincie gevraagd 2 ton bij te dragen aan een Noord-Hollandse dramaserie. In andere provincies worden dit soort series al gemaakt, met steun van de provincies. De series trekken veel kijkers. Spelenderwijs worden mensen zo betrokken bij problemen die in de provincie spelen. In de Noord-Hollandse serie zal het plan voor het Wieringerrandmeer een grote rol toebedeeld worden. Dat plan heeft heel wat stof doen opwaaien en gaat (als het door gaat) veel geld kosten. Alle reden om bewoners bij deze plannen te betrekken. De SP vindt het idee van RTV-NH dan ook uitstekend.

De serie wordt echt Noord-Hollands. Hij speelt zich deels af in een dorp in de polder ('Grafthorn') en deels in de stad/haven. Een klein deel gaat in het Westfries dialect. Rode draad is de vraag of een polder wel of niet onder water moet komen. De serie (17 afl.) kost ruim EUR 1.000.000. De provincie wordt gevraagd 20% (=200.000) van het totaal bij te dragen. Dat is dus heel redelijk, ter vergelijking: provincies Groningen, Friesland en Overijssel dragen 300.000 meer bij. Het leeuwendeel van het geld wordt betaald door RTVNH zelf, de TROS en door Noord-Hollandse instellingen en bedrijven die de serie medemogelijk maken.

Een dergelijke dramaserie is voor de provincie een belangrijk communicatiemiddel. Verschillende thema's, behalve dat van het randmeer, kunnen aan de orde komen. Zo'n serie vormt een natuurlijk platform om provinciale activiteiten onder de aandacht te brengen. In de periode jan-juni 2007 waarin ook de verkiezingen vallen, is dat sowieso winst. In andere provincies trekken degelijke dramaseries 400.000 kijkers per dag: daar kunnen geen folderacties of reclamecampagnes tegenop. Er is kortom een provinciaal belang mee gediend.

Dat de provincie het project zou steunen was tot afgelopen woensdag een feit. Echter, bij de commissiebehandeling op 17 mei bleek opeens dat vooral de VVD en het CDA het plan niet zagen zitten. Zij wilden geen geld geven voor een 'soap'. Gedeputeerde Kruisinga heeft om die reden besloten haar fiat aan RTV-NH te heroverwegen. De SP vindt dat bijzonder te betreuren. Een serie op de regionale televisie waarin regionale problemen aan de orde worden gesteld, is dé moderne manier om mensen betrokken te krijgen. Dat is echt beter dan de recente affiche- en radiocampagne van de provincie over de begroting: affiches met bijvoorbeeld een foto van een groep kinderen met als kreet 'provincie geeft zoveel miljoen aan jeugdzorg'. Die campagne, die de burger werkelijk geen enkele inhoudelijke informatie gaf over hoe dat geld dan was besteed, kostte meer dan wat RTV-NH nu van de provincie aan bijdrage verlangt. Kortom, Kruisinga moet helemaal niet heroverwegen, aan die serie moet de provincie meebetalen.