Ministerie van Defensie

23-05-2006 09:32

Hoffenaar bijzonder hoogleraar militaire geschiedenis

dr. Jan Hoffenaar is per 1 juni benoemd tot bijzonder hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hoffenaar, hoofd van de Afdeling Wetenschappelijk Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag, zal zich in zijn nieuwe functie vooral richten op de militaire ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog.

De bijzondere leerstoel Militaire Geschiedenis is gevestigd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging âOns Legerâ. Het is de oudste leerstoel op dit vakgebied in Nederland.

Jan Hoffenaar (1960) heeft Nieuwste Geschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1985 kwam hij via de dienstplicht terecht bij de toenmalige Sectie Militaire Geschiedenis van de Koninklijke Landmacht: een van de voorlopers van het vorig jaar gevormde NIMH.

Zijn voornaamste onderzoeks- en publicatiegebieden zijn de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO en de algemene geschiedenis van de Koninklijke Landmacht na 1945. Hoffenaar is voorzitter van de kernredactie van het zevendelige overzichtswerk van de Nederlandse militaire geschiedenis, in Europa en overzee, dat vanaf 2009 bij het NIMH zal verschijnen.