Openbaar Ministerie

Donner wil voorwaardelijke straffen aanscherpen

23 mei 2006

Minister Donner wil voorwaardelijke straffen aanscherpen, bijvoorbeeld met contactverboden. De straf moet ook beter aansluiten bij de persoon. Het OM treedt snel op als mensen de voorwaarden niet naleven.

Dat schrijft minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer.

Het voorstel houdt in dat rechters bij hun vonnis een voorwaardelijke straf kunnen opleggen die op de verdachte is toegespitst. De reclassering moet daarvoor een advies op maat uitbrengen aan het openbaar ministerie en de rechter.

Bijzondere voorwaarden
De wet moet meer duidelijkheid bieden over de mogelijkheid om bijzondere voorwaarden op te leggen bij een voorwaardelijke vrijheidstraf. Donner wil de verschillende soorten voorwaarden opnemen in de wet, zoals een contactverbod of een training agressiebeheersing.

De leerstraf verdwijnt als zelfstandige straf, maar kan wel als bijzondere voorwaarde worden opgelegd. Deze is dan te combineren is met andere bijzondere voorwaarden, zoals een uitgaansverbod.

Het wetsvoorstel moet in 2008 van kracht worden.

Naleving
Nu leeft de helft van de veroordeelden de specifieke voorwaarde niet na. Donner wil dat dit percentage daalt. Dat kan door beter te beoordelen of iemand in aanmerking komt voor voorwaardelijke straf en daarna strikter toezicht te houden en snel te reageren als het misgaat.

De minister heeft het OM gevraagd snel en consequent op te treden als iemand de voorwaarden overtreedt. Meestal houdt dat in dat de veroordeelde alsnog zijn gevangenisstraf moet uitzitten. Ook hiervoor verandert Donner de wet.

In het najaar van 2006 brengen een aantal regio's de nieuwe werkwijze in praktijk. Dat moet duidelijk maken voor wie de bijzondere voorwaarden het effectiefst zijn.

Onderzoek
De voorstellen maken deel uit van het programma Modernisering sanctietoepassing. De aanscherping van de voorwaardelijke straffen is gebaseerd op het onderzoek 'Toepassing van bijzondere voorwaarden bij voorwaardelijke vrijheidsstraf', dat in opdracht van het WODC en Justitie is verricht.

Bron: Ministerie van Justitie