Politieberichten Gooi- en Vechtstreek


Project vakantiewoning stopt

Hilversum, 22-05-2006 o Voorgaande jaren hield de politie de woningen van deelnemers aan dit project tijdens hun vakantie extra in het oog. Met ingang van dit jaar stopt deze dienstverlening.

Inwoners van het Gooi en de Vechtstreek konden de politie met een speciale kaart laten weten wanneer en hoe lang ze op vakantie waren. Gedurende de afwezigheid van de bewoner(s) werd de woning dan door de politie gecontroleerd. Wanneer het nodig was werd de contactpersoon ingelicht die op de aanmeldingskaart vermeld stond.

Een van de redenen om te stoppen met dit project is het teruglopende aantal aanmeldingen. Vorig jaar ontving de politie nog maar 50 verzoeken uit de hele regio. Daarnaast richt de politie zich steeds meer op haar kerntaken zoals noodhulp, opsporing en handhaving. Activiteiten die daar niet onder vallen worden overgedragen aan andere partners zoals de gemeente of, zoals in dit geval, stopgezet. Tenslotte heeft ook de politie in de zomermaanden minder personeel tot haar beschikking. Het inzetten van mensen voor noodsituaties en hulpverlening gaat dan voor het controleren van woningen.

Een alternatief voor de aanmeldingskaart is de meterkastkaart. De kaart is bedoeld voor noodsituaties en kan, zo volledig mogelijk ingevuld, in de meterkast gehangen worden. De hulpdiensten weten deze dan snel te vinden. Bij ziekte, inbraak, brand of andere calamiteiten kunnen de opgegeven contactpersonen snel gewaarschuwd worden. De meterkastkaart is te vinden in de politiewijzer 2006/2007 die eerder dit jaar in de regio verspreid is. Ook is de kaart verkrijgbaar bij de balie van alle politiebureaus in de regio. Tenslotte is de kaart ook hier te downloaden.