Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Kamperen het duurst in Denemarken, Italië en Kroatië

Den Haag, 24 mei 2006

Denemarken, Italië, en Kroatië behoren tot de landen waar het op- en neerzetten van tent, vouwwagen of caravan ronduit duur is. Ook Slovenië is hard op weg een duur land te worden en ook de Spaanse campings zijn stevig aan de prijs. Goedkoop kamperen kan in de voormalige Oostbloklanden, Portugal, Finland en Zweden. Dat blijkt uit een analyse die de redactie van de Kampeer- en Caravan Kampioen (KCK) heeft gemaakt op basis van de tarieven in de ANWB-campinggidsen. Een aantal kampeeradressen zijn niet in dit overzicht meegenomen. Het betreft kamperen bij de boer of op goedkope gemeentecampings.

De redactie van de KCK heeft zich gebaseerd op de campinggidsen 1 en 2 en de campinggids Nederland, België, Luxemburg.

Frankrijk is in financieel opzicht verreweg het meest vriendelijke land voor de kampeerder. Hier zijn volop campings in alle prijscategorieën te vinden. Nederland is geen uitgesproken duur maar ook geen goedkoop vakantieland. Ons land is echter duurder dan buurlanden België en Duitsland. De ANWB-gids vermeldt nog maar acht campings waar een gezin (twee volwassenen en twee kinderen) per nacht minder betaalt dan ¤15. En met 49% in de tariefklasse van ¤25-40 en 5% in de klasse van ¤40-60 zit meer dan de helft van de kampeerterreinen in de duurdere tariefklassen.

Onder de goedkope campinglanden in het Oostblok is Tsjechië een buitenbeentje. Dat land ontwikkelt zich tot 'het Frankrijk van het voormalige Oostblok'. De kampeerder kan er voor goedkope overnachtingen terecht, maar ook de kampeerder die op luxe is gesteld vindt hier steeds meer van zijn gading.

Veel kampeerders klagen ook steeds meer over stroomtarieven. Enig rekenwerk leert dat je op de camping twee tot drie keer meer betaalt als aan het energiebedrijf in Nederland. Een lezeres van de KCK signaleerde een stroomtarief van ¤10 per nacht voor een aansluiting van 10 Ampère op een Franse camping.


Noot voor de redactie;