Gemeente Drechterland

23-5-2006

Veilig rijden in een 30 km gebied

De afgelopen jaren zijn we anders gaan denken over de verkeersveiligheid in woonwijken. Eind vorige eeuw zijn er plannen gemaakt om de woonwijken verkeersveiliger te maken. Die plannen zijn nu op diverse plaatsen uitgevoerd waardoor de structuur van de wegen is veranderd. Maar het wordt pas echt veilig in de woonwijken als ons rijgedrag verandert.
30 km
Er zijn in onze woonwijken op dit moment veel gebieden waar de snelheidslimiet is teruggebracht van de vertrouwde 50 kilometer per uur naar 30. Op veel plaatsen zijn maatregelen genomen om u als weggebruiker duidelijk te maken dat u zich in een 30 kilometer gebied bevindt. In feite willen we dat het verkeer hier rekening houdt met kwetsbare weggebruikers.

Opvallers
Veranderen van een gewoonte is best lastig. Je hebt jaren iets op een bepaalde manier gedaan en nu moet het anders. En 50 rijd je zonder dat je er erg in hebt. Steeds meer mensen houden zich al aan de nieuwe regels. Het moment is nu gekomen dat de te-hard-rijders beginnen op te vallen.

Onze oproep
Tijd voor een oproep. Een oproep om bij het benaderen van een 30 km zone te denken aan veiligheid. Te denken aan spelende kinderen. Bewust te zijn van uw effect op de omgeving. Bewust te zijn hoe anderen over uw gedrag oordelen. Zeker wanneer u als verkeersdeelnemer uw eigen woonwijk inrijdt, moet dat toch een gemakkelijke opgave zijn. En hoe meer mensen die veiligheid en de daarbij behorende snelheid in acht nemen, hoe duidelijker het wordt voor die enkeling om ook het rijgedrag aan te passen.
Onze taak
Het is een taak van de gemeente om te zorgen voor een veilige woonomgeving. Wanneer die omgeving veiliger kan, zullen we het niet nalaten dit te realiseren. Het is goed wanneer u onveilig gedrag aan ons meldt. Van geval tot geval zullen we nagaan in hoeverre er maatregelen mogelijk zijn.

---