Werkgevers bieden ouderen onvoldoende uitdagingen

Bex communicatie

Den Haag, 23 mei 2006 - Uit onderzoek van de Regiegroep GrijsWerkt blijkt dat werkgevers nog onvoldoende functieveranderingen als professionele uitdagingen zien voor hun oudere werknemers. Tegen de achtergrond van de recent door de SER geuite zorg over de toenemende vergrijzing, wijst de Regiegroep erop dat juist het bieden van meer uitdagingen ook in de vorm van functieveranderingen een positief effect heeft op de arbeidsparticipatie van ouderen.

Uitdagingen wel maar functieveranderingen niet.
Slechts 5% van de werkgevers en werknemers in het onderzoek vindt dat er geen aanpassingen op de werkvloer nodig zijn om oudere werknemers langer aan de slag te houden. Naast flexibele werktijden en minder uren (51%) en een minder zware fysieke belasting (31%) scoort vooral het bieden van nieuwe professionele uitdagingen (40%) zowel onder werkgevers als onder werknemers. Opvallend is wel dat het blijvend bieden van functieveranderingen slechts 6% scoort. Professionele uitdaging wordt dus niet vanzelfsprekend vertaald in functieverandering met de bijbehorende andere werkzaamheden. De Regiegroep stelt echter dat door scholing en leeftijdsbewust personeelsbeleid continue nieuwe uitdagingen, juist ook in de vorm van functieveranderingen, moeten worden geboden. Dit houdt werknemers flexibel, mobiel en productief en daarmee is arbeidsparticipatie tot 65 jaar heel goed te bewerkstelligen. De Regiegroep deelt dan ook de bevindingen en conclusies van de SER.

Verantwoording onderzoek
De Regiegroep GrijsWerkt is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het leven geroepen om langer doorwerken door iedereen, dus ook door oudere medewerkers te bevorderen. De Regiegroep heeft onderzoek laten verrichten naar de motieven en beelden van werkgevers en werknemers over de noodzaak van langer doorwerken van 'oudere werknemers'.

De interviews zijn technisch uitgevoerd door onderzoeksbureau Heliview door middel van een consumentenpanel via internet. Dit consumentenpanel bestond uit 216.000 leden. De respondenten in het onderzoek moesten voldoen aan verschillende voorwaarden met betrekking tot leeftijd, geslacht, branche en werkstatus (werkgever/ werknemer). Bij werkgevers is er een onderverdeling gemaakt tussen management algemeen en P&O-managers. In totaal zijn 855 vragenlijsten online ingevuld. Om volledig representatief te zijn was een respons nodig van 800 ingevulde vragenlijsten.


Noot voor de redactie