Productschap Margarine


22.05.2006

Duurzaamheidscriteria biomassa worden onderdeel van de MEP

Tijdens het debat over de MEP op donderdag 18 mei 2006 heeft Minister van Economische Zaken Brinkhorst de Tweede Kamer beloofd zo snel mogelijk duurzaamheidscriteria voor de toepassing van biomassa voor energieopwekking in te voeren.

Dit zal echter niet voor de zomer kunnen zoals GroenLinks eiste. De Kamer zal medio oktober de AmvB ontvangen. Vóór de zomer zal de minister de Tweede Kamer informeren over de voortgang voor wat betreft de duurzaamheids criteria.

De heer Vendrik (Groen Links) eiste dat Brinkhorst binnen een maand de tekst van de AmvB naar de Kamer zendt. Brinkhorst gaf aan dat het opstellen van duurzaamheidscriteria een complexe zaak is waarbij zorgvuldigheid dient te worden betracht. Volgens Brinkhorst "beschikt op dit moment geen enkel land ter wereld over operationele criteria voor de productie van biomassa". Momenteel werkt de Commissie Cramer aan de ontwikkeling van duurzaamheidscriteria. "Het is belangrijk om die criteria zorgvuldig op te stellen met oog op het benodigde draagvlak" aldus Brinkhorst. "De samenstelling van de projectgroep is breed, want zowel het bedrijfsleven als de ngo's hebben er zitting in genomen". Hij hoopt dat de criteria rond de zomer gereed zijn, omdat het voornemen is om ze al in 2007 toe te passen in het kader van de MEP. Daarvoor moeten de criteria wel toetsbaar en handhaafbaar zijn, aldus de minister. Dit is de reden dat in de AmvB een passage wordt opgenomen die ruimte biedt voor het stellen van duurzaamheidscriteria.

Op de vraag van de heer Vendrik om palmolie uit te sluiten voor toepassing in Nederlandse centrales kon Brinkhorst niet ingaan, omdat dat volgens de minister neerkomt op een importverbod en dat is onmogelijk gezien de eisen die de EU en de WTO stellen."Ik zou echter graag toezeggen dat ik geen subsidie zal geven aan niet-duurzaam geproduceerde palmolie", aldus de minister.

Tijdens het debat deed de heer Samsom (PVDA) een dringende oproep aan Brinkhorst om met investeringszekerheid te komen. Bovendien vond hij een plafond van 9% duurzame energie in 2010 te laag. "De wereld houdt echter niet op in 2010", aldus Samsom, die Brinkhorst opriep om met langetermijn doelstellingen te komen.

Brinkhorst wil vasthouden aan de eis dat aanvragers van een MEP-subsidie reeds over een bouw- en milieuvergunning beschikken.

De kamerleden dienden een aantal moties in waarover volgende week dinsdag wordt gestemd. Het betreft:
* Een verzoek om concrete afrekenbare doelstellingen voor het aandeel duurzame elektriciteit en daaraan verbonden subdoelstellingen voor ten minste de periode 2010-2020 vast te stellen en deze voor de begrotingsbehandeling aan de Kamer voor te leggen, (nr 16 ingediend door Samsom - PvdA - en Vendrik - GroenLinks);

* Een verzoek om binnen een maand deze eerste stap te zetten en daarbij middels de aangekondigde Algemene Maatregel van Bestuur het "nee, tenzij voldoet aan enkele criteria" toe te passen en tegelijkertijd een tijdschema aan de Kamer te sturen waarin aangegeven wordt in welke stappen en per wanneer de regering wil komen tot een eenduidig en sluitend systeem rond duurzaamheid van geïmporteerde biomassa, (nr 17 ingediend door Vendrik - GroenLinks- , Samsom - PvdA -, De Krom - VVD - en Hessels -CDA);
* Een verzoek per direct palmolie uit te sluiten van toepassing in Nederlandse centrales en niet in aanmerking te laten komen voor de MEP-regeling, (nr 18 ingediend door Vendrik -GroenLinks);
* Een verzoek om een instrumentarium te ontwikkelen waarmee op basis van RSPO-criteria in samenwerking met het bedrijfsleven en non-gouvernementele organisaties te komen tot een sluitende aanpak om palmolie te weren, ook uit de energiesector, die niet volgens de RSPO-criteria zijn geproduceerd, gecombineerd met een verzoek initiatieven te blijven steunen die bijdragen aan het behoud van de resterende regenwouden en inheemse bestaanswijzen, onder meer door het bevorderen van de dialoog met de Indonesische autoriteiten over landrechtenkwesties en economische alternatieven voor grootschalige palmolieproductie, (nr 20 ingediend door Van der Ham en Dittrich - D66 -, Hessels en Ormel - CDA - en Huizinga-Heringa - CU).