Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan de minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties De heer Remkes

Aan de minister van justitie
De heer Donner

Brief
Observeren en afluisteren journalisten
23 mei 2006

Excellenties,

Op de kortst mogelijk termijn zouden wij met u in overleg willen treden over het optreden van uw medewerkers en uw dienst, waarover op 20 mei in de Telegraaf is bericht.

Het gaat hier om het gedurende vier maanden observeren door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst van twee journalisten van De Telegraaf in verband met het onderzoek naar de aanwezigheid van staatsgeheime informatie in het criminele drugscircuit.

Wij zijn bekend met de vergaande bevoegdheden van de AIVD waar het gaat om het observeren van burgers. Wij zijn echter van mening dat uw dienst het negatieve effect hiervan voor de journalistieke beroepsgroep in het algemeen en de betrokken journalisten in het bijzonder, onvoldoende heeft meegewogen.
Die negatieve gevolgen strekken verder dan de beroepsgroep zelf. Feitelijk brengt dit het goed functioneren van onze democratische rechtstaat in gevaar.

Het is voor ons van groot belang dat u de bijzondere rechten die journalisten toekomen in dit soort zaken erkent en uw dienst op dit onderwerp specifieke instructies meegeeft, zodat een negatief effect op het functioneren van de media in het vervolg kan worden voorkomen.

Ook hechten wij eraan dat het materiaal dat is verzameld met het volgen van de betrokken journalisten zal worden vernietigd.

We zijn beschikbaar voor overleg op onderstaande nummers.

Hoogachtend,

Mr Thomas Bruning 020-6766771
Algemeen secretaris Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Arendo Joustra 020-5159944
Voorzitter Genootschap van Hoofdredacteuren