Het Nederlandse Rode Kruis

23 mei 2006
Rode Kruis werkt samen met Rode Davidsster

Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, bekijkt een ambulance van de MDA. Het Nederlandse Rode Kruis werkt samen met de Palestijnse Rode Halve Maan én de Rode Davidsster

Het Nederlandse Rode Kruis geeft een bijdrage voor het trainen van vrijwilligers van de Rode Davidsster (Mageen David Adom) in de nieuw te bouwen eerste hulp post in Neviot, Noord Israël. Daarmee is de eerste steen gelegd voor het ontwikkelen van een samenwerking met de Israëlische zusterorganisatie.

Leren van elkaars ervaring
Directeur Cees Breederveld overhandigde hiervoor een tegoedbon aan de voorzitter van de Stichting Mageen David Adom Nederland, Ronnie Naftaniel. Dit gebeurde tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de Nederlandse stichting en het 75-jarig bestaan van de Israëlische organisatie op maandag 22 mei in het concertgebouw in Amsterdam.

Eerder bezocht een delegatie van het Nederlandse Rode Kruis Israel. Cees Breederveld: De vrijwilligers van Mageen David Adom werken in extreme omstandigheden. Die ervaring, daar kunnen wij veel van leren. Wij hebben weer ervaring met internationaal opereren en sociale hulp.

Het rode kristal

De MDA zal wellicht gebruik gaan maken van het rode kristal

De bilaterale betrekkingen lopen vooruit op de mogelijke toetreding van Mageen David Adom Israël tot het internationale Rode Kruis als gevolg van de invoering van een derde embleem: het rode kristal. Landen zoals Israël die om uiteenlopende redenen liever geen gebruik maakten van het rode kruis of de rode halve maan hebben met dit embleem een alternatief.

Meer informatie:

* Het kruis, de maan en het kristal