World Population Foundation


23 mei a.s: Expertmeeting over hiv/aids in Den Haag

Share-Net en WPF organiseren op 23 mei a.s. een expertmeeting in de Pulchri Studio (Den Haag) voor de Nederlandse delegatie en niet-gouvernementele partners ter voorbereiding van de UNGASS, de VN-vergadering over hiv/aids (31 mei-2 juni, New York). Reden voor de expertmeeting is ze ammunitie te geven voor het debat met conservatieve Bush-aanhangers. Door conservatieve, moralistische campagnes die seksuele onthouding prediken wordt mensen, met name jongere uiterst belangrijke informatie ontzegd.

Zie ook het persbericht:

expertmeeting_23mei.doc expertmeeting_23mei.doc

Seksuele onthouding niet reëel voor Oegandese vrouwen

Hoe is seksuele onthouding mogelijk als vrouwen niet over hun eigen lichaam kunnen beschikken? Als zij niet zelf bepalen wanneer, waar, hoe en met wie ze seks hebben? Deze vraag komt van Salome Nakaweesi Kimbugwe, coördinator van het Oegandese vrouwennetwerk (UWONET).

Ze zegt dit naar aanleiding van de tienduizenden Oegandese scholieren die meedoen met de True Love Waits-clubs die seksuele onthouding prediken als dé manier de verspreiding van aids tegen te gaan. Volgens de directeur van de Family Life Network zijn er meer dan 13.000 jongeren in de leeftijd van 13-20 die de eed van de True Love Waits-club hebben afgelegd.

Kimbugwe is van mening dat abstinence-programmas (abstinence = seksuele onthouding) geen rekening houden met de realiteit, dat de seksualiteit van vrouwen wordt bepaald door mannen. Door de cultuur in Oeganda is het voor vrouwen niet toegestaan te praten over seks, laat staan dat ze nee kunnen zeggen, zegt ze in een interview met IPS (InterPress Service)

Andere vrouwen die ook geïnterviewd zijn door IPS, bevestigden wat Kimbugwe zei. Geen seks?, vroeg een verbaasde 23 jaar oude inwoonster van Kampala. Hoe doe ik dat? Mijn echtgenoot slaat me in elkaar en jaagt me het huis uit als ik dat zeg.

Bron: IPS, 15 mei 2006

Afghanistan: Aids-awareness programma voor scholieren

De Afghaanse Rode Halve Maan (vergelijkbaar met het Rode Kruis) lanceert aids-awarenessprogramma voor studenten. Dit programma zal eerst ongeveer 1000 scholieren van een middenschool bereiken in Kabul. Als het succes heeft wordt het programma uitgebreid naar andere gebieden.
Volgens het Afghaanse ministerie van gezondheid zijn er 54 hiv-gevallen bekend, maar een woordvoerder van hetzelfde ministerie zei dat bijna 1700 mensen besmet zouden kunnen zijn met hiv/aids.

Bron: Kaiser daily hiv/aids report, 18-5-06