Gemeente Amsterdam



Persbericht

23 mei 2006
070

Noordvleugel: Investeer gelden Zuiderzeelijn in OV-verbindingen Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad

In een brief aan minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) en een brief aan de Kamercommissie pleiten de bestuurders van het Platform Bereikbaarheid Noordvleugel voor de inzet van een deel van de geplande rijksbijdrage voor de Zuiderzeelijn voor de optimalisatie van de OV-verbindingen tussen Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. Het geld moet worden besteed aan de ontwikkeling van een OV-verbinding door het IJmeer tussen Amsterdam en Almere en aan maatregelen op het bestaande spoorwegnet.

Zuiderzeelijn
Het kabinet heeft naar aanleiding van de Structuurvisie Zuiderzeelijn geconcludeerd dat nut en noodzaak van de Zuiderzeelijn niet kunnen worden aangetoond. Voor de beide gebieden waar de lijn zou lopen (Noordvleugel en Noord) worden nu afzonderlijke oplossingen gezocht. Daarbij heeft de minister al toegezegd onderzoek te doen naar de te treffen maatregelen in de Noordvleugel. De Noordvleugel zal vanzelfsprekend actief aan dit onderzoek bijdragen. De beide brieven en de brochure 'Noordvleugel, regionale netwerkstad' vormen hiervoor een goed startpunt.

Behoud economische positie van de regio
Voor de maatregelen denkt de Noordvleugel ongeveer 2 miljard euro nodig te hebben. De Noordvleugel beseft dat deze kosten aanzienlijk zijn, maar acht ze noodzakelijk. De regio staan grote inspanningen te wachten om de internationale concurrentiepositie te verstevigen. De groei van Schiphol, de ontwikkeling van de Zuidas en de uitbouw van Almere tot de vierde stad van Nederland maken daarvan deel uit. Er moet op korte termijn flink worden geïnvesteerd in de OV-verbindingen in de Noordvleugel en vooral op de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad om capaciteitsproblemen voor te zijn. Ook op de middellange en lange termijn zijn investeringen noodzakelijk om de groeiende vervoersvraag te kunnen verwerken. Een goede OV-verbinding is van cruciaal belang voor het behoud van de internationale economische positie van de regio.

Deelnemers Noordvleugel
In de Noordvleugel nemen alle bestuurders in het gebied tussen IJmuiden en Lelystad deel, waaronder de provincies Noord-Holland en Flevoland, het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) en diverse gemeenten waaronder Amsterdam, Almere, Haarlem en Zaanstad. Het Platform Bereikbaarheid Noordvleugel wordt voorgezeten door de heer Cornelis Mooij, gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland.

Pb-070

Voor meer informatie
De brieven en de brochure 'Noordvleugel, regionale netwerkstad' zijn te downloaden via www.ivv.amsterdam.nl Raymond Fillet, voorlichter provincie Noord-Holland, 023 514 4409 Stefan Rutte, voorlichter wethouder Herrema, 020 552 3409

-----------------------

---- --