Gemeente Coevorden

Wmo: Nieuwe taken voor de gemeente

De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) komt eraan! Door deze nieuwe wet krijgt de gemeente de taak ondersteuning van mensen in een kwetsbare positie te regelen. De ondersteuning kan de vorm hebben van een hulpmiddel, zoals een rolstoel of een scootmobiel, het aanpassen van uw woning, maar ook van klussendiensten of informatievoorziening. Ook de huishoudelijke zorg moet bijvoorbeeld door de gemeente geregeld worden.

Met de Wmo krijgen gemeenten een bredere verantwoording voor de ondersteuning van burgers. Naast de taken die volgens de Wvg en de Welzijnswet al bij de gemeenten liggen, wordt de gemeente straks ook verantwoordelijk voor lichter vormen van zorg en ondersteuning die nu nog onder de AWBZ vallen. Het gaat in de eerste plaats om de huishoudelijke verzorging en wellicht in een later stadium ook om andere vormen van zorg. De invoering van de Wmo is een veelomvattende operatie waarbij veel partijen betrokken zijn en voor de burgers, zeker op termijn, veel zal gaan betekenen. Daarom gebeurt de invoering in fasen.

Ondersteuning

Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning is dat mensen zo veel mogelijk voor zichzelf en elkaar gaan zorgen. Dat kan op allerlei manieren. De gemeente zal bijvoorbeeld mantelzorg stimuleren. Bijvoorbeeld door ondersteuning voor mantelzorgers te organiseren. Als het mensen die behoefte hebben aan hulp niet zelf lukt om ondersteuning te regelen, kunnen ze bij de gemeente terecht. De gemeente kan dan een vrijwilligersorganisatie of een professionele organisatie inschakelen voor de nodige ondersteuning.

Overleggen

De gemeente wordt met de Wmo dus verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning. Daarbij is het uitgangspunt dat iedere burger volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij, ook burgers met beperkingen. De gemeente geeft zelf vorm aan haar Wmo-beleid. Hoe dit beleid er precies uit gaat zien, is nu nog niet bekend. Daarover gaat de gemeente(raad) in komende tijd overleggen met allerlei organisaties op het gebied van welzijn en zorg. Op deze manier geven we samen vorm aan de inhoud van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning. Naar verwachting wordt de nieuwe wet op 1 januari 2007 van kracht.

Meer informatie

Op dit moment zijn de precieze gevolgen van de nieuwe wet voor Coevorden nog niet bekend. Maar we houden u via deze website en via onze infopagina in Coevorden Huis aan Huis op de hoogte van de voortgang. Ook kunt u de startnotitie over de invoering van de Wmo in Coevorden hieronder downloaden. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website www.invoeringwmo.nl. Heeft u vragen dan kunt contact opnemen met de coördinator van het project, Jos Assen, e-mailadres: jassen@coevorden.nl.

(178 KB)
Wmo_Startnotitie_mei_2006.pdf