Dienstenbond CNV

Ontslagen bij Bentex
23-05-2006

Zoals u heeft begrepen zijn een aantal filiaalmanagers per direct op non actief gezet. Dit vanwege een beoogde bezuiniging bij Bentex omdat de omzet tegenvalt en er ook dit jaar en volgend jaar geen winst wordt verwacht.

Inmiddels zijn de ontslagaanvragen de deur uitgegaan en zijn de 13 filiaalmanagers uitgenodigd om maandag as. hun handtekening te komen zetten onder een verklaring van geen bezwaar.

Verklaring van geen bezwaar
Een verklaring van geen bezwaar betekent in feite dat je geen verweer voert tegen je ontslag. Dat doe je vaak als de bedrijfseconomische noodzaak duidelijk is en de selectie voor ontslag inderdaad volgens je eigen inschatting de wettelijke regels is gebeurd. In dit laatste zit hem juist de kneep.

Op het moment dat je wel aan het CWI vraagt om te toetsen of de ontslagregels juist gehanteerd zijn ga je inhoudelijk verweer voeren en moet de ontslagadviescommissie van het CWI, bestaande uit werkgevers en werknemers, haar oordeel gaan vellen. Op basis hiervan neemt het CWI dan de beslissing of iemand wel dan niet ontslagen mag worden.

Het ondertekenen van een verklaring van geen bezwaar betekent dat de situatie niet aan de ontslagadviescommissie wordt voorgelegd. Als de voor ontslag voorgedragen persoon verklaard geen bezwaar tegen het ontslag te hebben en de ontslagadviescommissie niet toetst is de uitslag met 100% te voorspellen. De persoon in kwestie wordt ontslagen.

Als je de verklaring ondertekent krijg je maximaal nog gedurende 6 maanden je WW aangevuld van 70 tot 100% van je oude loon. Maak je gebruik van je recht om te laten toetsen of je correct voor ontslag bent voorgedragen dan krijg je niets. Dat is niet sociaal van de werkgever. Als je echt ervan overtuigd bent dat je medewerkers inderdaad correct hebt voorgedragen dan geef je beide de aanvulling. Immers, of je nu wel dan geen verklaring ondertekent, beide krijgen met een WW-uitkering te maken en dus met financiële problemen.

U kunt zich voorstellen dat we daarom ook verwachten dat een aantal medewerkers het ontslag zal aanvechten. Vooral omdat niet bekend is waarom nu juist zij voor ontslag zijn voorgedragen. De werkgever beroept zich bij de keuze van de 13 personen op de beleidsvrijheid van de ondernemer maar heeft dat niet met verdere argumenten onderbouwd. Ontslagen worden is keihard maar het is wel van belang dat je open en eerlijk communiceert op basis waarvan de keuze gemaakt is. Zowel voor de mensen die vertrekken als degene die mogen blijven is dit van belang.

Sterker nog, als de werkgever dit niet goed heeft onderbouwd en in strijd handelt met de wettelijke regels kan het zomaar zijn dat het CWI de (deels)ontslagen tegen gaat houden. Het zou toch te gek voor woorden zijn dat door het onzorgvuldige selectieproces van de werkgever uiteindelijk andere filiaalleiders worden voorgedragen voor ontslag! Wij hebben sterk de indruk dat het CWI uiteindelijk tot de conclusie zal komen dat de ontslagvolgorde op basis van iets te veel willekeur heeft plaatsgevonden.

Toekomst
Als CNV Dienstenbond maken we ons bezorgd om de toekomst van Bentex. Los van de afschuwelijke ontslagen en het individuele leed dat daaruit voortkomt blijft de onzekerheid bij de overgebleven medewerkers aanwezig. Tot vorige week dachten de meeste medewerkers dat Bentex er goed voorstond. Echter, de meeste filialen zullen toch geheel dan wel deels hun filiaalleider moeten missen. Dat is wel 40 of 20 uur werk dat in de filialen moet worden opgevangen. Dat betekent ongetwijfeld een toename van verantwoordelijkheid en belasting waarvoor naar verwachting geen compensatie in geld zal worden geboden.

Overleg
Ondanks dat we in 2005 herhaaldelijk getracht hebben om regulier overleg te starten tussen bonden en uw werkgever heeft de heer Gloudemans dit altijd afgehouden. Ook de door ons bepleitte invoering van de OR is tegengewerkt. Als belangenbehartigers voelen wij meer voor overleg met de directie dan dat we elkaar via juristen treffen maar voor overleg heb je wel twee partijen nodig. Wil de ene partij niet overleggen dan zullen we onze belangen via de juridische weg blijven behartigen. Daar mag u als lid op rekenen.

Omdat het ook belangrijk is wat er nu feitelijk dinsdagavond door de directie wordt meegedeeld is het belangrijk dat u ons op de hoogte houdt van de ontwikkelingen. Uiteraard houden wij u op de hoogte. Mocht u vragen of opmerkingen hebben neem dan gerust contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512-583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl. Uiteraard wordt uw informatie vertrouwelijk behandeld.

Tenslotte dit
De toekomst bij Bentex lijkt nog steeds niet zeker. Reden te meer om nu lid te worden van de CNV Dienstenbond. Maak hem of haar dan ook lid. Deel gerust het bijgesloten exemplaar uit aan uw ongeorganiseerde collegas of kijk op www.cnvdienstenbond.nl voor de ledenvoordelen en contributietabellen.