MINOCW: acht miljoen euro voor creatieve projecten

Ministerie ocw

http;//www.minocw.nl

Ministerie van Economische Zaken
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht
23 mei 2006

Acht miljoen euro voor creatieve projecten

Het kabinet trekt dit jaar acht miljoen euro uit voor de Creative Challenge Call. Hiermee willen minister Brinkhorst, staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) en staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media) de samenwerking tussen de creatieve industrie en het bedrijfsleven stimuleren. Van deze acht miljoen is drie miljoen euro bestemd voor minimaal dertig kleine projecten en vijf miljoen voor enkele grote projecten. Deze subsidieregeling vormt een onderdeel van een breder pakket acties, zoals beschreven in de brief Cultuur en Economie, Ons Creatieve Vermogen. De regeling is vrijdag 18 mei in de Staatscourant gepubliceerd.

Creative Challenge Call
De Creative Challenge Call is een oproep aan bedrijven, creatieve ondernemers en brancheverenigingen. Zij kunnen voorstellen indienen waarin netwerkvorming, kennisuitwisseling en samenwerking tussen de creatieve organisaties en het bedrijfsleven centraal staan. De creatieve industrie omvat de kunstsector, musea en monumenten, de content industry (uitgeverij, nieuwe media, audiovisuele branche) en de creatieve zakelijke dienstverlening: vormgeving, architectuur, grafische cluster, games, etc..

Vijf miljoen of een ton?
De subsidie voor de kleine projecten (maximaal 100.000 euro per project), wordt begin november 2006 toegekend. De vijf miljoen voor enkele grote projecten wordt in het najaar bekend gemaakt. De uitvoering is in handen van de EVD.

Cultuur en Economie
De creatieve bedrijfstakken groeien snel: er werken nu al meer dan 230.000 mensen, met een totale omzet van ruim acht miljard euro per jaar. Ons land loopt internationaal voorop in sectoren als vormgeving, architectuur en dance. Design heeft een enorme toegevoegde waarde voor de maakindustrie en de dienstensector. Bovendien trekt een stad met een rijk aanbod aan podiumkunsten en cultureel erfgoed aantoonbaar meer creatieve, hoog opgeleide arbeidskrachten aan. Cultuur is ook cruciaal voor toerisme. Daarnaast zijn film, internet en audiovisuele branche belangrijk voor het succes van allerlei nieuwe technologieën.

Toch weten cultuur en economie elkaar niet altijd te vinden. Daarom wil het kabinet nieuwe samenwerkingsverbanden stimuleren om innovatieve producten, producties, concepten, diensten en technologieën te bevorderen. Dit met als doel de internationale concurrentiepositie van Nederland te versterken en de mogelijkheden voor de creatieve sectoren te verruimen.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl en www.cultuureneconomie.nl Voor journalisten: Jelle Wils, persvoorlichter EZ, telefoon (070) 379 64 64, e-mail: J.Wils@minez.nl en/of Maarten Gresnigt, woordvoerder staatssecretaris Van der Laan, telefoon (070) 412 28 92, e-mail: m.gresnigt@minocw.nl